İran ve Rojhilat'ta direniş de saldırılar da sürüyor

İran ve Rojhilat Kurdistan’daki ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi, devletin tüm baskı, saldırı ve idamlarına rağmen devam ediyor.

22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini'nin katledilmesinden sonra İran ve  Rojhilat Kurdistan’da başlayan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ direnişi 131’inci gününde devam ediyor. İran devleti, direnişin başlangıcından beri tüm gücüyle direnişi bastırmaya çalışıyor.

Ülkedeki askeri durum, aktivist ve göstericilerin evlerine yapılan baskınlar, tutuklama ve idam cezaları devam ediyor.

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, dün, İran yargısının Ciwanro’daki Xatim Enbiya Camisi’nin imamı Seyfula Hüseyin’e İran’daki ulusal güvenliği tehdit etmek, rejim aleyhinde propaganda yapmak ve kamu güvenliğini bozmak iddialarıyla 17 yıl hapis cezası verdiğini duyurdu.

Sünni İmam Meulawi Aldulhemid dijital medyadan bir mesaj yayımlayarak, “Güvenliğin baskısı, yurttaşların ve imamların tutuklanması protestoların büyümesi dışında bir sonuç doğurmaz” dedi.

İdam cezasına çarptırılan tutsakların aileleri dün Kercek’teki Fazıl Hisar Cezaevi önünde toplanarak verilen idam cezalarının iptalini talep etse de İran güçleri ailelere saldırarak cezaevinden uzaklaştırdı.

Tahran’ın birçok mahallesinde halk evlerinin balkonuna çıkarak sloganlar attı.
Rojhilat  Kurdistan ve İran’da tüm saldırı, idam ve tutuklamalara rağmen hükümete karşı protestolar sürüyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, tutuklanan 33 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.