İranlı gazeteciden haber yok

Van’da bir hafta önce kaybolan İranlı muhalif gazeteci Arash Shoa Shargh’ın hayatından endişe ediliyor.

Van’da kayıp olduğu anlaşılan İranlı gazeteci Arash Shoa Shargh’ın İran istihbaratı tarafından kaçırıldığı iddia ediliyor. İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, hayatından endişe ettiklerini söyledi.

Gazeteci Arash Shoa Shargh ve siyasetçi Ali Asker Korush Zamani, 6 ay önce Van’a iltica etmişti. Gazeteci Arash Shoa Shargh’a 47 kırbaç ve 3 ay hapis cezasına, siyasetçi Ali Asker Korush Zamani ise idam cezasına çarptırılmıştı. Siyasetçi Ali Asker Korush Zamani, İHD Van Şubesi'ne başvurarak, gazeteci Shargh'tan haber alınmadığını bildirdi.

İRAN İSTİHBARATI TEHDİT ETTİ

Gazeteci Sharg'ın arkadaşı Ali Askhar Kourosh Zamani, İHD'ye verdiği dilekçesinde, "6 Şubat günü akşam 15.30'da ayrıldık. Şu ana kadar kendisinden hiçbir haber alamıyorum. Evine gittim ama evde de yoktu. Telefonu kapalı ve eve gitmemiş. Daha önce İran istihbaratı bizi tehdit etti, hatta bizi öldürmeye çalıştı" dedi.

İHD Başkanı Şube Başkanı Murat Melet, gazeteci Shargh’ın muhalif duruşu nedeniyle tehdit edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "İran istihbaratı ailesine giderek oğullarının nerede olduğunu sormuş. 7 gün önce gazeteci Shargh'ın evine giderken kaybolduğunu arkadaşı bize bildirdi. Bir haftadır kendisinden bir daha haber alamadık. İHD olarak arkadaşını Emniyet'e de yönlendirdik. Biz İranlı gazetecinin yaşamından endişe ediyoruz."

ANF'YE DE KONUŞMUŞTU

Gazateci Shargh, daha önce ANF’ye de konuşarak, şunları dile getirmişti: "İran'da gazeteciler insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyor. İran'da basın ve ifade özgürlüğü neredeyse hiç yok. Bize yönelik zulmü uluslararası kamuoyuna anlatamıyoruz. İran'da en kötü şartlar altına yaşayanlar gazetecilerdir. Resmi olmayan rakamlara göre onlarca gazeteci cezaevindedir. Bazıları ise gözaltında kaybettirildi. Ben devlet yetkililerinin aldığı rüşveti haberleştirdiğim için ceza aldım. Türkiye dışında hiçbir ülkeye gidemediğim için buraya geldim."