İşinden atılanların hikâyesini anlatan belgesele engel

Bodrum’da KHK ile işlerinden atılan bir doktor ve öğretmenin hikâyesini anlatmaya çalıştıklarını belirten Yönetmen Nejla Demirci, polisin ve bazı kişilerin yoğun saldırı ile baskısı altında olduklarını ifade etti.

Gündöndü ve Yüzleşme gibi belgesellerin yönetmeni Nejla Demirci, KHK ile işlerinden edilen biri kardeşi olan doktor Yasemin, diğeri de öğretmen Engin hakkında yapmaya çalıştığı belgeselin polis ve bazı kişilerce engellenmeye çalışıldığını söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Demirci, Bodrum’da çekmeye çalıştıkları belgeselin ağustos ayından bu yana çeşitli saldırılara ve engellere maruz kaldığını anlattı:

“Başladığımız günden bu yana kameralarımız kapatılıyor, gözaltına alınıyoruz, polis olmayan ancak polis tarafından motivasyonu olduğu açıkça anlaşılan kişiler tarafından da saldırıya uğruyoruz. Belgeselin nasıl bir belgesel olacağından nerelerde yayınlanacağına kadar sorgulanıyoruz. En nihayetinde çekimlerimizin engellenmesi için her türlü girişime maruz kalıyoruz.”

POLİS GÖRÜNTÜLERİMİZİ SİLDİ

Demirci ilk olarak 16 Ağustos 2017 tarihinde, doktorlarını geri isteyen hastaların imzalarını Muğla Valiliği’ne iletmek için yola çıktıklarında Terörle Mücadele Ekipleri (TME) tarafından iki defa durdurulup GBT kontrolü yapıldığını, bu esnada çekim yapmalarının da engellendiğini belirtti. Yönetmen bu engellemenin yanı sıra telefonlarının kontrol edilip fotoğraf ve videoların da polis ekipleri tarafından silindiğini dile getirdi.

Nejla Demirci, bu olaydan üç gün sonra Bodrum Meydanı’nda barışçıl eylem yapan öğretmen Engin’e, tekne tamir işleriyle uğraştığı bilinen bir kişinin kameraları önünde baskı kurduğunu, hakaret ve tehditlerde bulunduğunu da ifade etti. Olay yerine yaklaşan Çevik Kuvvetin ise Yönetmene kameralarını kapatmasını söyleyerek Engin’i gözaltına aldığını, saldırgana ise oradan uzaklaşmasını söylendiklerini anlattı.

BAŞKA KİŞİLER TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRUYORUZ

“6 Eylül 2017 tarihinde, kameralarımızı çekim için hazırlama anında Terörle Mücadele Ekipleri tarafından kameralarımız kapatıldı. 5 kişiden oluşan belgesel çekim ekibim ve karakterimiz ile birlikte 6 kişi olarak gözaltına alındık. 3 saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldık. Gözaltı esnasında bir polis, iznimiz dışında kameralarımızdaki görüntüleri vizörden seyretti. 2 videomuz kurtarılamaz durumdadır” diyen Yönetmen, Belgesel Sinemacılar Birliği ve avukatların devreye girmesiyle, Bodrum Kaymakamlığı’na bilgilendirme dilekçesi vermelerinin istendiğini dile getirdi. Daha sonra TME “Bilgilendirme dilekçesinden sonra bizimle ilgili sorun yaşamayacaksınız” dediğini fakat başka insanların saldırıları sonucu çekimlerini yapamadıklarını ve gözaltına alınmaya devam edildiklerini de ekledi.

BELEDİYENİN ÖZEL GÜVENLİĞİ DE SALDIRDI

Olayların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade eden Yönetmen Nejla Demirci, Bodrum Belediyesi Özel Güvenlik Görevlisinin hikâyelerini çektikleri doktor ve öğretmene sözlü saldırıda bulunduğunu, halkın tepkisi karşısında bu kişilerin PKK’lı olduğunu söyleyerek de çekimi engellemeye çalıştığını aktardı: “Birkaç dakika sonra emniyet görevlilerinin gelmesiyle ekibimizden 2, karakterimizle beraber 3 kişi Bodrum Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’ne götürüldük. İfade alma işlemleri 3 saat sürdükten sonra Emniyet Müdürlüğünden ayrılabildik. 6 Ekim 2017 tarihinde de karakterimizi çekmek için Bodurum Meydanı’na indiğimizde sivil polisler tarafından kameralarımız kapatılmış belgesel çekimlerimiz bir kez daha engellenmiş oldu.”

Yaşanan bu olayların ve saldırıların psikolojik olarak kendilerini büyük çöküntüye uğrattığını ifade eden Nejla Demirci, avukatlarının gerekli suç duyurularını yapmak üzere harekete geçtiğini ancak saldırganlardan birisinin cezai ehliyetinin olmadığını öğrendiklerini de kaydetti.