İstanbul Barosu Seçim Hukuk Üssü kuruyor

İstanbul Barosu, 23 Haziran seçiminin güvenliğini sağlamak için baronun Galata’daki Kültür Merkezi’nde , “İstanbul Barosu Seçim Hukuk Üssü” kuracağını duyurdu.

İstanbul Barosu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal kararını protesto etmek için başlattığı Demokrasi için Dayanışma nöbetinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Çok sayıda avukatın katıldığı nöbette, 23 Haziran’da yapılacak seçimin hukuk güvencesini sağlamak üzere baronun planladığı etkinlik ve eylemler kamuoyu ile paylaşıldı. Taksim İstiklal Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Barosu binası önünde gerçekleşen nöbette, çevredekiler büyük ilgi gösterdi. “Demokrasi için Dayanışma nöbeti” yazılı dövizin açılıp, “Bekle bizi İstanbul”, “Bir şey yapmalı” şarkılarının çalındığı nöbette, İstanbul Baro Başkanlığı adına açıklamayı İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu okudu.

SEÇİM DEĞİL İPTAL KARARI ŞAİBELİ

YSK’nin İstanbul seçimlerini yenileme kararının hukuku dayanağı olmadığını vurgulayan Moroğlu, bu kararın siyasal iktidarın baskılarıyla biçimlendiğinin son derece açık olduğuna işaret etti. Bu kararın aynı zamanda YSK’nin içtihatlarıyla çelişen bir nitelik de taşındığını belirten Moroğlu, bu nedenle seçimin kendisinin de değil, iptal kararının şaibeli olduğunun altını çizdi.

YSK’nin verdiği kararın basit bir seçim yenileme kararı olmadığına dikkat çeken Moroğlu, “Bu karar demokrasinin, ülkenin geleceğinin nasıl şekillendirecek olacağının bir tercih niteliğindedir. Bu karar ile açıkça görülmüştür ki, demokrasinin en temel güvencesi konumunda bulunan sandık, ‘değiştirilebilme yeteneğinden’ yoksundur. Oysa sandık; sadece seçebildiği taktirde değil, onunla birlikte değiştirebildiği taktirde bir demokrasi aracı olabilir. Bu karar ise sandığın değiştirebilme gücünün yok edildiği bir ortamı oluşturmaktadır” dedi.

BARONUN SEÇİM PLANLAMASI:

Bu gidişata dur demek için İstanbul Barosu olarak demokrasiye sahip çıkmak için 23 Haziran’a kadar etkin bir tavır sergileme kararında olduklarını vurgulayan Moroğlu, baronun seçimin hukuk güvenliğini sağlamak için hazırladığı etkinlik ve eylem planlamasını şöyle açıkladı:

“1-Her sandığa bir avukat hedefliyoruz.

2-Bu amaçla Baromuzun Galata’daki Kültür Merkezi, ‘İstanbul Barosu Seçim Hukuk Üssü’ olarak konumlandırılacak. Burada bir yandan seçim sürecinde yaşanacak ihlallere hukuki yardım için meslektaşlarımız örgütlenecek, diğer yandan da seçim hukuku bağlamında yardım sağlayarak uzmanların çalışmaları ve sandık eğitimleri yapılacaktır.

3-Baromuz İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK) ile sendikalar ve sivil toplum örgütlerine çağrı yapılacak, demokrasi için dayanışma sağlanması ve ortak etkinlikler yapılması planlanmaktadır.

4-İstanbul’daki billboardlara seçime yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.

5-İstanbullu seçmenlerin 23 Haziran’a yönelik iradelerinin sandığa kusursuz yansıması hedefinde yönelik her türlü basın ve iletişim etkinlikleri planlanmaktadır.

6-İstanbul Barosu Merkez Binası önünde 23 Haziran’a kadar her gün 20.00-21.00 saatleri arasında YSK seçimin iptalinin hukuksuzluğunun sergilenmesi ve meslektaşlarımız arasında dayanışma oluşturulması için “demokrasi için dayanışma nöbetleri” tutulmaya devam edilecektir.

Süreç içinde meydana gelebilecek gelişmeler konusunda yeni etkinlikler planlanabileceği gibi, bu yeni etkinlikler de ayrıca meslektaşlarımıza duyurulacaktır.”

SON NEFESİMİZE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ!

Son olarak, İstanbul Barosu’nun tarihsel köklerinden kaynaklanan mücadele geleneğinden beslendiğini vurgulayan Moroğlu, “23 Haziran seçimlerinin, İstanbul’a Belediye Başkanı seçmenin ötesinde anlamlar taşıdığına dair inancımız nedeniyle bu demokrasi mücadelesini başlattık. Bu demokrasi, hukuk ve özgürlük mücadelemizi son nefesimize kadar sürdüreceğiz” dedi.