İstanbul'da 'Hatun Tuğluk' eylemleri: Soylu istifa!

HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğrul ‘un cenazesine yapılan ırkçı-faşist saldırıyı protesto eden HDP Kadıköy İlçe Örgütü, saldırının devletin resmi politikasının sonucu olduğunu vurguladı.

HDP yöneticisi ve üyeleri, gözaltındayken ırkçı saldırganla hatıra fotoğrafı çektiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu istifa etmeye çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğrul'un cenazesine dönük faşist-ırkçı saldırı, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İstanbul'daki ilçe örgütleri tarafından eş zamanlı olarak protesto edildi. Bu protestoların bir adresi olan Kadıköy’de, HDP’liler, gözaltındayken ırkçı bir saldırganla hatıra fotoğrafı çektiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yı istifa etmeye çağırdı. “Cenazeler sürgün edilemez, ırkçı-faşist saldırıları püskürteceğiz” yazılı pankart ile “Hatun Tuğluk onurumuzdur”, “Hatun Tuğluk’un evlatlarıyız”, “Böyle gitmez, kadınlar izin vermez” dövizlerinin açıldığı eylemde, “Faşizmi mezara gömeceğiz” mesajı verildi.

'BİR GRUP DEĞİL, DEVLETİN RESMİ POLİTİKASI'

“Harun Tuğluk onurumuzdur”, "Faşizme karşı omuz omuza”, “Bijî biratiya gelan” sloganlarının atıldığı eylemde açıklama HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Gül Demir, dini, inancı, milliyeti, siyasi görüşü, dili ne olursa olsun insan olan herkesin bu ırkçılığa tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

"Hatun Anne'nin cenazesinde kendisini ele veren, bir avuç gerici faşist güruh değil, devletin resmi politikası" diyen Demir, Alevinin, Kürdün, Ermeninin ve daha birçok etnik yapı ve inancın inkârı üzerinden kurulan devletin, yıllar içerisinde bu grupların temel hak ve özgürlüklerini tanımak bir yana, bu kimliklere karşıtlık temelinde kendi ideolojik temellerini attığını söyledi.

'KOLEKTİF CEHALET KARŞISINDA BİRLEŞELİM'

Demir, devletin talancı ve katliamcı politikalarına dikkat çekerek, 6-7 Eylül Katliamı'nı da hatırlattı. Demir, "Kürt müziğinin bile 'devlet sanatçıları' aracılığıyla çalınarak resmi olarak Türkleştirildiği bir hırsızlık kültüründen ne beklenebilir ki? Tüm toplumsal değerlerimizi yağmalayan, çalan anlayış bilmeli ki, kendisinden de çalmaktadır. Kendisinden olmayanları inkârı kendisini inkâr etmektir” dedi.

"Kürdün ve Alevinin canlısını ülkenin doğusundan batısına sürgün eden inkârcı devlet politikası, bugün ölülerimizi batıdan doğuya sürgün eden örgütlü faşist cehaleti yaratmıştır” diyerek sözlerini sürdüren Demir, “Bir arada yaşam koşullarını tamamen ortadan kaldıran kolektif cehalet karşısında kolektif aydınlığın; faşizmin toplumsallaşması ve kurumlaşması karşısında demokratik güç birliği temelinde anti-faşist mücadele geliştirilmediği sürece kopuş kaçınılmaz olacaktır. Bu görev de Kürdü-Türküyle/ Alevi-Sünnisiyle kadını-erkeğiyle, emekçisi -yoksuluyla ülkemizin aydınlık yüzlerinindir” diye konuştu.

'SOYLU İSTİFA!'

Cenaze vahşeti karşısında "dostlar alışverişte görsün" kınamalarının yetmediğini, kutuplaştırıcı siyasetin köklü bir öz eleştiri vermesi gerektiğini vurgulayan Demir, Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan ırkçı saldırıyı tekrar kınadı. Demir, “Başta Aysel Tuğluk yoldaşımız olmak üzere Tuğluk Ailesi'ne ve aydınlık yüzlü halklarımıza başsağlığı diliyoruz. Hatun Tuğluk hepimizin annesidir” dedi.

Açıklamanın ardından söz alan HDP İstanbul İl Yöneticisi Mehmet Genç, Süleyman Soylu’nun, Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıran ırkçı saldırgan ile çektirdiği fotoğrafa dikkat çekerek, Soylu’yu derhal istifa etmeye çağırdı.