İstanbul’da ilk Newroz ateşi yakıldı

İstanbul’un ilk Newroz ateşini kadınlar yaktı. Gaziosmanpaşa’da yakılan Newroz ateşi etrafından halaylar çeken kadınlar, “Newroz’un adı Leyla olsun” mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki Karadeniz Mahallesi’nde kadın bürosunun açılışını gerçekleştirdi. HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP Gaziosmanpaşa Belediyesi Eşbaşkan Adayı Rojda Fırat ve çok sayıda kişinin katıldığı açılışta sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Leyla Güven onurumuzdur’ sloganları atıldı. “Leyla’nın talebi talebimizdir” dövizlerinin açıldığı açılış öncesi kitle çalınan müzik eşliğinde halay çekti.

Kadın bürosunun açılması sonrası ilk olarak konuşan HDP Gaziosmanpaşa Belediyesi Eşbaşkan Adayı Rojda Fırat, zalim Dehak’lara karşı direnen tüm halkların Newroz’unu kutlayarak 31 Mart’tan sonrasının tüm halklar için bahar olacağını kaydetti. AKP’nin 17 yıllık iktidarı boyunca kadınlar için hiçbir şey yapmadığı gibi kadın kazanımlarına da göz diktiğini ifade eden Fırat, “Biz kadınlar barış gelinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Erkek egemen sistemin bizi dört duvara sıkıştırmak istemesine karşın kadınlar olarak tüm renklerimizle sokaklarda belediyelerde şehirlerde olmaya devam edeceğiz. Kadınların sesini susturamazlar” dedi.

Ardından söz alan HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir mücadelenin öncülerinin her daim kadınlar olduğunun vurgusunu yaparak, Leyla Güven’in de tecride karşı sürdürdüğü direnişiyle bir lider kadın olduğunu ifade etti. Demir, “Bugün Leyla Güven yürütülen mücadelede kadınların ne kadar dirençli, kararlı olduğunun en büyük göstergesidir. 21 Mart’a giderken hem AKP- MHP faşist iktidarını yıkacağımızı hem de zindanlarda yürütülen büyük mücadele ile İmralı ve tüm Türkiye’deki tecridi kıracağımızı ilan etmek istiyoruz. Mutlaka kazanacağız ama en çok kadınlarla kazanacağız” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise erkek egemen politikalarıyla kadınların canına, haklarına kasteden bir iktidarla karşı karşıya olduklarını dile getirerek, isyana en çok hakkı olanların kadınlar olduğunu söyledi. Kadınların eşit yurttaşlık haklarının elinden alınmak istendiğini belirten Ersoy, “Biz tüm bu politikalarınızı kadın aklımız ve becerilerimizle, eşitlik mücadelemizle hem kendimizi hem bu memleketi özgürleştireceğiz. Biz bu memleketi hırsızlara, yağmacılara, kadın düşmanlarına bırakmayacağız. Biz mücadelemize olan güvenle hepinizi hizaya getireceğiz. Bu ülkeye barışı da batısıyla doğusuyla el ele tutuşan kadınlar getirecek” ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından kadınların zılgıt ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları eşliğinde seçim bürosu açılış gerçekleştirildi.

Açılışın ardından halk İstanbul’un yakılacak olan ilk Newroz ateşi için seçim bürosu önünde bir araya geldi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Fatma Yeni, eline aldığı meşale ile “Bu Newroz’un adı Leyla’dır” diyerek Newroz ateşinin yaktı. “Biji Newroz”, “Biji berxvedana Leyla” sloganları eşliğinde yakılan Newroz ateşinin etrafında yurttaşlar dakikalarca halay çekti. Kimi yurttaşlar ise yakılan Newroz ateşinin üstünden atladı.