İstanbul’da yüz binler Maltepe Meydanı'nda

İstanbul’da 1 Dünya Emekçiler Günü’nde yüz binlerce kişi “AKP gidecek emekçiler kazanacak” sloganıyla Maltepe Meydanı’nda buluştu.

1 Mayıs eylemi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde “Emek bizim gelecek bizim” şiarıyla organize edildi.

Ancak 1 Mayıs eylemlerinin gündeminde 14 Mayıs seçimleri var. Bu nedenle  “14 Mayıs’ta AKP-MHP iktidarını halkların birlikte mücadelesi gönderecek" mesajı veriliyor. 

Mitingin yapılacağı Maltepe Meydanı’na doğru büyük bir halk kitlesi yürüdü.

Sabahın erken saatlerinden itibaren, kentin birçok yerinde toplanan işçi ve emekçiler meydana doğru harekete geçti.

Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü de 1 Mayıs eylemini destekledi.

Yürüyüş öncesi 10 Partizan okuru, İbrahim Kaypakkaya flamaları taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. 

Marmaray'ın İdealtepe Durağı'nda toplanan emekçiler, halaya dururken, sık sık “Bijî berxwedana zindana” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları yükseldi.

Barış Anneleri de beyaz tülbentleri ve yöresel kıyafetleriyle eylemcilerin arasında yerlerini aldı.

Kortejler halinde iki koldan yürüyüşe geçen kitlenin en önünde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin, “Emek bizim gelecek bizim” yazılı pankartı dikkat çekti.  

Emek ve Özgürlük İttifakı, “Birlikte değiştireceğiz” pankartıyla kortejlerdeki yerini aldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), “Faşizme ve sömürüye karşı serî hilde” pankartı ardından yürürken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Gençlik Meclisi  “Kerpiç evlerden geliyoruz sarayları yıkmaya”, “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” ve “Li hemberi faşîzme serî hildin dayika kurd” yazılı pankartlar açtı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) “Savaşa, tecride, sömürüye karşı Newroz ruhuyla 1 Mayıs”, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), “Açlığa, faşizme, işgale karşı tek yol devrim”, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) “Enkazda kapitalist sistem gelecekte biz varız” pankartlarıyla meydana yürüdü. 

Beyaz tülbentleri ve yöresel kıyafetleriyle dikkatleri üzerine çeken İstanbul Barış Anneleri Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile birlikte Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü’nün “Yeşil Sol Parti” yazılı pankartı açtığı kortejin ön saflarında yer aldı.

25 Nisan’da gözaltı ve tutuklama saldırıların hedefi olan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) de “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın” ve “Savunma susturulamaz ÖHD susturulamaz” pankartıyla tepkilerini ifade etti.  

Öğrenci Faaliyeti, katledilen Deniz Poyraz, Kemal Kurkut ve Tahir Elçi gibi isimlerin fotoğraflarıyla alana yürüdü. 

İşçi ve emekçiler üst aramasının ardından miting alanına girdi. Yüzlerce gazeteci de kontrol noktalarında, tüm eşyaları kontrol edildikten sonra içeri alındı.

Yeni Yaşam ve Oksijen gazetelerine gerekçe gösterilmeden el konuldu.

Miting alanında Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 11 kenti etkileyen depremlerde iktidarın ihmalkarlığı nedeniyle yaşamını yitirenler unutulmadı. Sık sık bu felaketin hesabının iktidardan sorulacağı mesajını veren sloganlar atıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri “Jin jiyan azadî” sloganı eşliğinde Maltepe Meydanı’na giriş yaptı.

Alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto eden sloganlar atıldı ve pankartlar açıldı.

ÖHD, cezaevlerindeki tecride karşı “İçeride dışarıda tecridi parçala” sloganıyla meydanda yer aldı.

Çok sayıda genç “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan” ve “Bê Serok jiyan nabe” şeklinde sloganlar attı.

Türk devletinin Güney Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı da öfke meydana yansıdı.

“Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganının yükseldiği meydanı yüz binler kişi doldurdu.  

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Miting, 1 Mayıs Sanatçı Korosu’nun sahne almasıyla devam edecek.