İstanbul’da oy kullanma işlemi sona erdi

Erdoğan rejiminin iptal etmesi ardından yenilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy verme işlemi yerel saatle 17.00’de sona erdi.

31 Mart’ta muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı seçimler, iktidarın baskısı ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 6 Mayıs'ta iptal edilmişti.

İstanbullu seçmenler bu saat 08.00 itibariyle yeniden sandık başına gitti. Seçimlerde AKP adayı Binali Yıldırım, CHP adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi'nin adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi'nin adayı Mustafa İlker Yücel ile 16 bağımsız aday yarıştı.

Yenileme seçimi olduğu için, iki seçim arasında 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamadı.

İstanbul'un 39 ilçesinde, 62'si cezaevi, 156'sı seyyar olmak üzere toplamda 31 bin 342 sandıkta oy kullanıldı.

YSK tarafından yayın yasağı kaldırılmadan herhangi bir açıklama yapılamayacak. Buna göre, 18.00-21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest bırakılacak. 

Oy verme işlemi sırasında bir çok ilçede ihlal yaşandığına dair haberler de geldi. Özellikle oy pusulası fotoğrafı çekme, beraber veya başkasının yerine oy kullanma, telefonla kabine girme, oy teşhiri yapma gibi ihlallerden dolayı 11 kişi hakkında işlem yapıldı.

Kimi yerlerde milletvekili seçimlerine ait mühürlerin kullanıldığı sandıklarda oyların geçerli sayılması için AKP ve CHP, YSK’ye başvuru yaptı. YSK, başvuruyu kabul ederek, oyların geçerli sayılmasına karar verdi.