İstanbul’da protestolar: Kobanê düşmeyecek!

Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırıları İstanbul’un birçok ilçesinde protesto edildi. Savaşa karşı çıkan halka tahammül gösteremeyen faşist Türk polisi çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul’un Esenler, Beşiktaş, Bahçelievler, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Avcılar ve Kartal ilçelerinde Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırıları yürüyüşlerle protesto edildi.

ESENLER

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Esenler, Fatih ve Zeytinburnu İlçe Örgütleri, saldırılara dönük Esenler Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, kitlenin önünü HDP Esenler İlçe Örgütünün önünde keserek ve “eylem ve etkinlik” yasağı olduğunu ileri sürerek, engelledi. Olduğu ileri sürülen karara tepki gösteren Fatih İlçe Eşbaşkanı Seyri İpek, bu durumun hukuka aykırı olduğu ve anayasada yer alan haklarının engellendiği ifade etti. Polis, eylem yapmaları halinde saldıracağını belirtti. Eylem olaysız bir şekilde son buldu.

BEŞİKTAŞ

İskele Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen eyleme, HDP il ve ilçe örgütleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören ve çok sayıda kişi katıldı. Çok sayıda polis ve gözaltı araçlarıyla kapatılan meydanda bir araya gelen kitleyi polis ablukaya aldı. Ardından polisler hiçbir gerekçe sunmadan kitleyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 10 kişi, “Susma haykır savaşa hayır”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları ile direndi. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü ise öğrenilemedi.

BAHÇELİEVLER

HDP Bahçelievler ilçesi binası önünde gerçekleştirilmek istenen eyleme polis müdahale etti. Ablukaya alınan kitle “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Bijî berxwedana Kobanê” , “AKP savaş halklar barış istiyor” , “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı. Aralarında HDP’li yöneticilerin de olduğu yaklaşık 40 kişinin gözaltına alındığı eylemde, gözaltına alınanların nereye götürüldükleri henüz öğrenilemedi.

ESENYURT

HDP Esenyurt İlçe Örgütü önünde bir araya gelen çok sayıda kişi ise polisler tarafından engellenerek açıklama yapmalarına izin verilmeyeceği belirtildi. Kitlenin duruma tepki göstermesi üzerine polisler ilçe binasını ablukaya aldı. Kitlenin ilçe binasından çıkmasına izin vermeyen polisler, biber gazı ile saldırdı. Saldırı esnasında HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Ercan Sağlam’ın saldırı esnasında hastaneye kaldırıldığı öğrenilirken, 13 kişinin de gözaltına alındığı bilgisi edinildi.

GAZİOSMANPAŞA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçe örgütleri, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan Bölgesi'ne dönük hava saldırılarını protesto etmek amacıyla Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Karayolları Meydanı'nda yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Meydanı ablukaya alan polis kitlenin yürüyüş yapmasına izin vermedi.

Kitlenin yürüyüşüne izin verilmemesinin ardından açıklama yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya da izin vermeyerek 4 kişiyi gözaltına aldı.

AVCILAR

Avcılar HDP öncülüğünde gerçekleştirilmek istenen eyleme polis tarafından engellendi. Ardından HDP ilçe yöneticileri ve yurttaşlar ilçe binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Egemenler savaş halklar Kobanî diyor” pankartının taşındığı açıklamada, “Karanlık DAİŞ çetelerin karşı yürüttüğü destansı direniş ile kurmuş olduğu yeni yaşam modeliyle dünyanın bütün ezilenlerine ilham kaynağı olmuş başta Kobanê olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’ye birçok sivil yerleşim bölgesi dün gece uçaklarla bombalandı. Karanlık bir tezgah olduğu anlaşılan İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı bahane edilerek dün gece Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına bombalar yağdırıldı. Açık ki DAİŞ’in bu topraklarda başaramadığını iktidar uluslararası hukuku ayaklar altına alarak tamamlamak istemektedir. Kuzey ve Doğu Suriye bir güvenlik tehdidi değil, insanlık için bir umuttur” ifadelerine yer verildi.

KARTAL

Yurttaşlar Kartal’da da eylem gerçekleştirdi. “Egemenler savaş halklar Kobanî diyor” pankartının taşındığı eylemde “Bijî berxwedana Rojava” , “Bijî berxwedana Kobanî” , “Kobanî düşmedi, düşmeyecek” , “Şehîd namirin” sloganlarıyla son buldu.

GÖZALTINA ALINANLAR

Tüm ilçelerde gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: “HDK Eşsözcüsü Erkan Tepeli, Sıtkı Tatlıcı, Doğu Yılmaz, HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Ercan Sağlam, Gamze Kaya, Selma Yılmaz, Fikret Tekin, Leyla Değirmenci, Metin Tilki, Metin Burukanu, Kerem Kartal, Nihat Memiş, Arif Erol, Abdullah Arınan, Bülent Sancar, Medet Düzenli, Murat Güven, HDP Bahçelievler İlçe Eşbaşkanı Kemal Tepe, Fatma Çatar, Kemal Erol, Sabri aydın, Ali Karakoyunlu, Aziz muhtar, Medine Gök, Abdülkerim daş, Halil Kızılgedik, İsmail Günay, Mehmet Sadık Yılmaz, Mustafa Güler, Erkan Çelikhan, Hasan Çelik, HDP PM üyesi Ahmet Saymadi, Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Sultan Gürbey, İl yöneticisi Aynur Karakartal, Hekim Coşkun, Yusuf Gülen, Şengül Bilaayaz, Aysu Demir, Şebnem Sünnetçioğlu, Mutlu Öztürk, Hasan Yılmaz, Roni Gören, Hasan Çetinkaya.”