İstanbul’da tutsak yakınlarına polis saldırısı: 7 gözaltı

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için İstanbul’da Adalet Nöbeti eyleminde bulunan aileler polis engeliyle karşılaştı. Aileler, engellemelere rağmen oturma eylemi yaptı, 7 kişi şiddet kullanılarak gözaltına alındı.

Tutsak yakınları eylemlerinin 13’üncü haftasında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde eylemlerine devam etti.

Nöbet eylemine, Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak olan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman ile Afyon T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilerek tek kişilik koğuşta tutulan Xemgin Karakaş'ın annesi Cemile Karakaş katıldı.

Eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yaşlılar ve Emekliler Meclisi üyesi Meryem Güneş Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Eşsözcüsü Dilber Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile HDP Başakşehir ilçe yöneticileri ile gençlik meclisi üyeleri destek verdi.

Polis nöbet eyleminin başlamasından önce adliye önünü ablukaya aldı.

Aileler bir süre boyunca oturma eylemi yaparken tutsak yakınlarını ablukaya alan polisler, Kağıthane Kaymakamlığı'nın Adalet Nöbeti’ne ilişkin yasak kararını öne sürerek, eyleme izin vermedi. 

Duruma tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, her hafta aynı gerekçeyle annelerin şiddete maruz kaldığını söyledi.

Tutsak yakını Fince Akman, polislere, “Biz adalet arıyoruz. Bu meydan adalet meydanı. Ama maalesef adalet meydanı değil işkence meydanı. Burada adalet yok, sadece işkence, şiddet var” diyerek tepki gösterdi.

Akman’ın konuşması ardından polis saldırıda bulundu. Akman, şiddete maruz kalırken, beyaz tülbendi çıkartıldı ve oğlunun fotoğrafı yırtılmaya çalışıldı.

Cemile Karakaş da şiddete maruz kalarak gözaltına alındığı sırada tüm annelere seslenerek “Annelere sesleniyorum, adalet budur işte. Bütün anneler buraya gelsin” dedi.

Polis saldırısında, DBP Marmara Eşsözcüsü Dilber Demir de gözaltına alındı. Demir bu sırada zılgıt çekerek, “Bijî berxwedana zindanan” sloganını attı. Gözaltına alından diğer dört kişi ise şöyle: Şükran Diler, Leyla Aydemir, Ayşe Gürbüz ve Yunus Ünal.

Adalet nöbeti eyleminde konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, “Herkes bu kötü gidişatı görmeli. Sesini çıkaran herkes gözaltı, tutuklamalarla susturulmaya çalışılıyor” dedi.

Gelecek hafta yine adalet nöbeti eyleminde yer alacağını belirten Piroğlu, “Gelecek hafta burada olacağım ve bu sefer yalnız gelemeyeceğim. Anneleri aldığınızda biz durmayacağız. Herkes duysun gücünüz annelere yetiyor. Gücünüz susanlara yetiyor. Bu suskunluk yeter. Biz gelecek hafta onlarla birlikte geleceğiz ve bu sefer yalnız ve bu kadar sessiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.