İstanbul Newrozu: Alan 'Bijî Serok Apo' sloganıyla inliyor

İstanbul'daki Newroz ateşini açlık grevindeki tutsakların aileleri yaktı. Tecridi protesto eden ve Kürt halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden kitle sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo" sloganlarını haykırıyor.

İstanbul Newroz Tertip Koordinasyonu tarafından “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla Bakırköy Pazar alanında yapılacak Newroz için saatler öncesinden alana girişler başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren taşıdıkları flamalar ve sarı kırmızı yeşil yöresel kıyafetleriyle alanı renklendiren halk, Newroz’a aktı. “Bijî berxwedana zindanan”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî Serok Apo” ve “Şehid namirin” sloganlarının bir an olsun susmadığı alanda gençlerin coşkusu dikkat çekti. 

Platforma “Newroz Pîroz Be”, “Ülkede demokrasi, Ortadoğu’da barış”, “Şimdi devrim zamanı” pankartları asıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve kadın örgütün kendi renkleriyle alanda yer aldı. Kitle, alanda çalan Newroz ezgileriyle halaylar çekiyor. 

Arama kontrol noktalarında yapılan keyfi gözaltı ve provokasyonlara rağmen yurttaşlar alana büyük coşkuyla giriş yaptı. Gözaltına alınan çocuk ve gençlerin darp edildiği görüldü. 7’den 70’e her yaştan ve renkten alanı dolduran halklar, “Tecridi yıkacağız” yazılı dövizler taşıdı. Alanda en renkli görüntüleri oluşturanlar ise gençler oldu. Direklerin üzerine çıkan gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini açtı. 

Newroz kutlaması sanatçı Ayşe Kolivar ve Doğan Çelik’in seslendirdiği ezgilerle sürüyor. 

‘ÖLÜMDEN KORKTUĞUMU MU SANIYOR CELLAT?’

Tevgera Jinen Azad’nın (TJA) 137 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için kaleme aldığı şiir Rewşen Alpaydın tarafından okundu.

Kadınların Leyla Güven için yazdığı şiir ise şöyle:

“Ben Leyla,

Üç kibritin kıvılcımı,

Dörtlerin ateşiyim,

Sakine Cansız’ın iradesiyim,

İmralı’da ateş çemberi olan Viyan’ım

Ben Leyla’yım Leyla,

Celladına boyun eğmeyen

Leyla Qasım’ın adaşı, yoldaşıyım

Yani halkımın umudu,

İmralı’da doğan güneşin sevdalısıyım,

Yaşamı uğruna ölecek kadar sevenlerin ardılıyım ben,

Ölürsem mezarına ‘halkına borçlu öldü’ diyen Hayri’nin yoldaşıyım

Bu beden, bu yürek neler gördü neler?

Ölümden korktuğumu mu sanıyor cellat?

Ölümden korktuğumu mu sanıyor cellat?”

NEWROZ ATEŞİ SLOGANLARLA YAKILDI

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlaması tecridi protesto etmek üzere yaşamına son veren Zülküf Gezen, Ayten Becet, Uğur Şakar şahsında bu mücadelede yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu ardından Newroz ateşi atılan sloganlar eşliğinde açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı. Barış anneleri zılgıtlarıyla Newroz ateşini harladı.

Daha sonra HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Esengül Demir, Cengiz Çiçek ve İstanbul Milletvekilleri sahnede halkı selamladı. Program Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Barış Anneleri adına birer konuşma yapılacak.