İstanbul ve Ankara’da Suruç anmasına polis saldırdı

İstanbul ve Ankara’da Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin anmasına polis saldırarak, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. İstanbul’daki saldırıda ANF muhabiri Zeynep Kuray da gözaltına alındı.

Suruç katliamının 3’üncü yıl dönümünde Ankara’daki Sakarya Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun da bulunduğu kitleye saldırdı.

“Suruç için adalet herkes için adalet” pankartını açan gruba, polis valiliğin izni olmadığı gerekçesiyle izin vermedi. Bunun üzerine slogan atmaya başlayan gruba, polis biber gazı ile saldırdı. Polis gençleri yerlerde sürükleyerek ve fiziki şiddet uygulayarak 10’un üzerinde kişiyi gözaltına aldı.

HDP’li Musa Piroğlu’nun polisin şiddetine tepki göstermesi üzerine etrafta bulunan bir kişi Piroğlu’na saldırıda bulundu. Bunun üzerine eylemciler ve saldırıda bulunan kişi arasında arbede yaşandı. Polis, saldırganı uzaklaştırırken tepki gösteren eylemcilere ise copla müdahale etti. Bu sırada Sakarya Meydanı’ndaki esnaf da polise “Zulüm yapıyorsunuz” şeklinde tepki gösterdi.

Polis çekim yapmak isteyen ve basın kartlarını gösteren gazetecileri de iterek çekim yapmalarını engelledi.

Grup Sakarya caddesindeki saldırının ardından açıklama yapmak için Meşrutiyet Caddesi'ne gitti. Ancak burada da polis saldırdıktan sonra 3 kişiyi daha gözaltına aldı.

İSTANBUL

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve gençlik örgütlerinin, Suruç katliamının 3. yıldönümünde yaşamını yitiren 33 genci anmak amacıyla Süreyya Operası önünden Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı. Kalabalık kitlenin yürüyüşüne izin vermeyen polis, kitleye plastik mermi ve gaz fişekleri ile saldırdı. İnsanlar fenalık geçirirken, esnaf polise tepki gösterdi.

ZEYNEP KURAY DA GÖZALTINA ALINDI

Müdahale sırasında aralarında haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray'ın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polisin saldırısı sokak aralarında devam ediyor.