İşte Erdoğan’ın ‘mili çetesi’nin seceresi: İki aşamalı plan

Türk devleti, "Efrîn'i alarak İdlib ve Fırat Kalkanı bölgesini birleştirip kendisine bağlama" vaadiyle Efrîn'e saldırttığı çete gruplarından MİT’in kurduklar geri cephede, Türkiye için “sorun” çıkaranlar ise ön cepheye sürülüyor.

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal harekatında kullandığı ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'nin Kuvayi Milli"si olarak nitelendirdiği çete gruplarının ve bu grupların kimlerden oluştuğu gündemdeki yerini koruyor. DAİŞ, El Nusra ve Ehrar El Şam gibi El Kaide menşeili gruplardan devşirilen çetelerin sayıları, kimlerden oluştuklarına, ne kadar maaş aldıklarına ilişkin ANF önemli bilgilere ulaştı.

Türk devletinin Efrîn'i işgal için başlattığı ve "3 aşamalı" olduğunu kaydettiği plan için kullanılan çetelerin çoğu daha önce ABD ve Türkiye tarafından yürütülen "eğit-donat" programı kapsamınına alınan gruplardan oluşurken, çetelerin kullandığı Grad ve Tow füzelerinin çoğunun ise ABD yapımı olması dikkat çekiyor.

Türk devletinin Efrîn işgal ederek İdlib ile Ezaz-Cerablus-Bab bölgesini birleştirme ve burada özerk bir yapı oluşturma ve zaman içerisinde bağımsız bir Sünni devleti kurma vaadiyle birleştirdiği silahlı gruplar, 4 ana bileşenden oluşuyor: Eğit-donat kapsamındaki gruplar, Türkiye destekli Sultan Murad Tugayları'na bağlı gruplar, Yerel gruplar ve Türkiye'nin oluşturduğu gruplar.

Efrîn'e yönelik işgal harekatında ise bu gruplardan Türk devleti için "sorun çıkaranlar" öne sürülürken, Sultan Murad Tugayları, Semerkant, Nuxbe, Fatih Sultan Mehmet ve Ceyşül Ehfed gibi grupların ise güçlerini korumaları için arka cephelerde ya da çatışmaların şiddetli olmadığı cephelerde konuşlandırıldığı öğrenildi.

Türk devletinin "Fırat Kalkanı" isimli işgal harekatıyla girdiği Ezaz, Cerablus ve Bab bölgesinde konuşlu ve 20 gruptan oluşan bu çetelerin sayıları, kimlerden oluştukları, ne kadar maaş aldıkları ve ellerindeki silahlar şöyle:

EĞİT-DONAT KAPSAMINDAKİ GRUPLAR:

Türk devleti ile ABD'nin Suriye'de Esad'ı devirmek iddiasıyla eğitmek amacıyla başlattığı "eğit-donat" programına alınan ve silahlanan gruplardan oluşuyor. 3 ana gruptan oluşuyorlar.

1- Liva 51 Grubu

Sayıları 320 olan bu grubun Şemarin, Sico köyü ve Ezaz yolu üzerinde 3 ana kampı var.

2- Liva Muttasım:

300 üyesi olan grubun Şemarin, Sico ve Mare'de 3 ana kampı var.

3- Liva El Hemzet:

Pentagon destekli grupların içerisinde en büyü olan bu grup, Türkiye tarafından da kayırılıyor. 750 üyesi olan grup 3 gün önce Efrîn'i işgal harekatı için 500 çetesini bölgeye kaydırdı.

Hawar Kilis, Kendura, Bizea ve Çeraya Yaşe bölgelerinde kampları bulunan bu grup Grad füzelerine kadar çok sayıda ağır silaha sahip. Pentagon'dan maaş almaya devam eden bu grubun her bir üyesinin 250 dolar maaş aldığı belirtiliyor.

SULTAN MURAT TUGAYINA BAĞLI GRUPLAR

Türk MİT'inin elemanı Fehim İsa'nin başında bulunduğu Sultan Murad'ın içinde 5 ana grup bulunuyor. Türk MİT'i tarafından sevk ve idare edilen bu grubun konuşlanma yeri Hawar Kilis köyü ve çevresidir.

1- Sultan Murad Tugayı:

Türk MİT'inin Suriye iç savaşının başında örgütlediği bu grubun üye sayının bin 500 kişi olduğu ve çok sayıda ağır silaha sahip olduğu belirtiliyor. "Fırat Kalkanı"yla işgal edilen bölgelerin hakim gücüler. Türkiye'den çok büyük desteğin yanı sıra Efrîn ile Minbic yolunda haraç alarak finanse olan grubun her bir üyesi 100 dolar maaş alıyor.

2- Süleyman Şah Taburları

250 üyesi olan bu grubun başında Ebû Emşe isimli bir çetebaşı bulunuyor. Çok sayıda silah ve mühimmatı olan grup, kendisini hırsızlık ve talan ile finanse ediyor.

3- Sikur Cebel

500 üyesi bulunan bu grubun içerisine daha önce değişik gruplarda yer almış kişiler yer alıyor.

4- Ceyşül Nuxbe

350 üyesi olan bu grubun elinde ise daha çok hafif silahlar bulunuyor.

5- Ehrar Şerqiye

Şıhitat olarak da adlandırılan bu grup daha çok Dêra Zorlu çetelerden oluşuyor. Dêra Zor'da DAİŞ'ten ayrılıp İdlib ve Halep çevresine geldikten sonra Fırat Kalkanı'na dahil edildiler. Sultan Murad'ın başındaki Fehim İsa'dan destek alan bu gruptan 250 kişi Sultan Murad'ın içinde yer alıyor, 200 kişilik ayrı bir grupları da var. Çatışmalarda diğer gruplara göre daha çok öne çıkan bir grup.

YEREL GRUPLAR

Bölgenin yerel birliktelerinden oluşan 6 grup öne çıkıyor. Yerel güçler olduklarından dolayı Türk devleti destekli gruplarla daha önce zaman zaman çatışmaya girdiler.

1- Cephe Şemiye:

Bu gruplar içerisinde en büyüğüdür. 200 kişilik askeri güçleri olduğu bilinen grubun elinde ABD yapımı TOW füzeleri, top ve 23'lük doçka gibi silahlar bulunuyor. Aylık olarak 90 dolar maaş alıyorlar. Sultan Murad ile Cephe Şemiye arasında alan denetimi arasında sürekli bir çelişki ve çatışma var.

2- Ehrar El Şam

Ezaz ve Cerablus olmak üzere iki koldan oluşuyor. Ezaz kolu 250, Cerablus kolu ise 200 kişiden oluşuyor. Ağır silahlar sahip bir grup. Asıl güçleri ise İdlib'te bulunuyor.

3- Essafa İslami:

Efrîn sınırında yer alan bu grup 150 kişiden oluşuyor.

4- Şimaliye Fırkası:

60 kişiden oluşan ve başında Muqadem Ebû Mehmûd isimli bir çete bulunan ve Şemarin'de konuş bu grup daha çok hırsızlıkla finanse oluyor.

5- 23'üncü Fırka:

Efrin saldırısında yer alan bu grubun 350 çetesi bulunuyor ve ellerinde vasat silahlar var.

6- Feylaq El Şam:

Daha çok Ezaz civarında konuşlu olan bu grubun üye sayısı ise bin olarak biliniyor. Her bir çetenin aylık olarak 100 dolar maaş aldığı biliniyor.

TÜRK DEVLETİ YAPIMI GRUPLAR

Türk devletinin devşirdiği çetelerden oluşturduğu 4 ana grup bulunuyor.

1- Semerkant

Sayıları 450 olarak bilinen bu grubun tüm ihtiyaçları Türk devleti tarafından karşılanıyor.

2- Talayan Nesr

500 kişiden oluşuyorlar ve Türk devleti tarafından finanse ediliyorlar.

3- Ceyşül Ehfed

Bu çete grubu iki koldan oluşuyor. Birinci kolun başında Neher Nehimi'in bulunuyor ve sayılar 500 kişi. İkinci kolun başında ise Heci Hisên Gaud isimli bir çete bulunuyor. Daha çok Minbiclilerden oluşan bir grup.

4- Fatih Sultan Mehmet Taburu:

500 üyesi olan bu grupta her bir çete 300 dolar maaş alıyor. Hafif silahları var ama Türk devletinin ağır silahlarından faydalanıyor. Bu grupta Suriye rejiminde daha önce askerlik yapmış kişiler yer alıyor. İki eski Suriye subayı da bunlara komutanlık yapıyor. Bunun yanında da Türk istihbaratından bir kişi yer alıyor.