İsveçli gazeteciler AKP’nin davetini reddetti

15 Temmuz darbe girişimini anlatmak bahanesiyle AKP’nin Türkiye’ye davet ettiği 15 İsveçli gazeteciden 12’si bu daveti geri çevirdi.

İsveç'te gazetecileri örgütleme ve Türkiye'ye götürme görevi muhbirliğinden dolayı AKP'nin Sarı Basın Kartı vererek ödüllendirdiği MİT ajanı Metin Altınışık'a verildi. Uzun süreden beri İHA'nın muhabiri olarak çalışan Altınışık, İsveçli gazetecileri AKP'nin 15 Temmuz dolayısıyla yapacağı etkinliklere katması için büyük çaba harcadı. Ancak tüm çabalarına rağmen İsveçli gazetecileri Türkiye'ye götürmeyi başaramadı. Türk devletinin davetini ikisi Filistinli biri Meksikalı sadece üç “gazeteci” kabul etti.

AKP, İsveç'e 15 gazeteci için kontenjan ayırmıştı. 11-17 Temmuz tarihlerinde Türkiye'de yapılacak etkinliklere katılan gazetecilerin uçak ücretleri dahil her türlü giderleri Türk Hükümeti tarafından karşılanacak ve Ankara'daki 5 yıldızlı Hotel Anadolu Downtown'da misafir edileceklerdi.

İSVEÇLİ GAZETECİLER AKP'NİN DAVETİNİ REDDETTİ

Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin gerçekleştirdiği ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerini, Kürt halkına yönelik katliamlarını bilen İsveçli gazeteciler, AKP'nin davetini reddetti. WAFA adlı web sitesinin muhabiri Filistinli Qais Qadri ve Suriye'de Al Hourriah gazetesiyle çalışan Filistin asıllı Rashid Alhajeh ve Meksika'da yayımlanan Macroeconomica dergisinin muhabiri olan Meksikalı Jorge Navarro Lucio, daveti kabul ederek Türkiye'ye gitti.

2013 yılında da Metin Altınışık'ın dönemin AB Bakanı Egemen Bağış'ın talimatıyla 14 gazetecinin katıldığı bir gezi örgütlemesi ve gazetecilerin her türlü masraflarının Türk Hükümeti tarafından karşılanması İsveç'te tepkilere yol açmış ve gazetecilik etiği tartışmasını başlatmıştı.

İsveç medyasında geziyi eleştiren makaleler yayınlamış ve geziye katılan bir gazetecinin İsveç Devlet Televizyonu'ndaki görevine son verilmişti.

33 MEDYA KURULUŞUNDAN ERDOĞAN'A AÇIK MEKTUP

İsveçli gazeteciler, AKP'nin davetini reddetmekle kalmayıp 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla Erdoğan'a Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerini kınayan bir mektup gönderdi.

33 medya kuruluşunun genel yayın yönetmenlerinin imzası bulunan “Gazetecileri serbest bırak, Erdoğan” başlıklı mektup, görsel ve yazılı İsveç medyasının tamamında yer aldı.

Türkiye'deki basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerinden aşırı kaygı duyduklarını belirten genel yayın yönetmeleri, Erdoğan'a “Bugün bundan tam bir yıl önce Avrupa Birliği'ne aday olan Türkiye'de darbe girişiminde bulunuldu. Darbe girişiminin askeri bir karakteri olmasına rağmen farklı düşünen ve senin dünya görüşüne katılmayanlara yönelik cadı avı başlattın. Farkı düşünen binlerce kişi hain, casus ve darbecilikle suçlandı” diyorlar.

Medya örgütlerinin temsilcileri, Türkiye'de gerçekleşen basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini somut rakam ve verilerle gündeme getiriyor, medyanın % 95'inin rejimin denetimi altında bulunduğunu ve pratikte basın ve ifade özgürlüğünün olmadığına dikkat çekiyorlar.

GAZETECİLERİ SERBEST BIRAK

Meslektaşlarının durumlarının kendilerini oldukça kaygılandırdığını söyleyen genel yayın yönetmenleri, gazeteciler başta olmak üzere tüm düşünce suçlularının serbest bırakılmasını, kapatılan medya kurum ve kuruluşlarının mallarının iadesini ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyorlar.  

Erdoğan'a hitaben yazılan mektupta Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet gibi toplam tirajları birkaç milyon olan 33 medya kuruluşunun genel yayın yönetmeni ile İsveç Yayıncılar Kulubü Başkanı Anna Hedenmo'nun imzaları bulunuyor.