İsveçli vekil: Türkiye'deki muhalefeti desteklemeliyiz

İsveçli Milletvekili Ohlsson, Erdoğan'ın demokrasiyi ortadan kaldırdığına ve İsveç'in, Türkiye'deki muhalefeti desteklemesi gerektiğini belirtti.

İsveç Liberal Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Birgitta Ohlsson, parlamentoya verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye'deki insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerini gündeme getirdi.

Ohlsson, İsveç hükümetinden AKP hükümeti ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı mücadele eden insan hakları savunucularını desteklemesini istedi.

Son yıllarda Türkiye'nin yanlış yolda ilerlediğine dikkat çeken Ohlsson, pek çok kişinin 2000'li yılların başında reformlar yapan Türkiye'nin bir gün Avrupa Birliği üyesi olmasını umut ettiğini söylüyor.

'SALDIRIYOR, TEHDİT EDİYOR'

Erdoğan'ın uzun süredir ifade özgürlüğü, muhalefet ve azınlıklara yönelttiği saldırılarla demokrasiyi tedricen ortadan kaldırdığını ve ölüm cezasını getirme tehditlerini savurduğunu hatırlatan Ohlsson, 16 Nisan'da yapılan hileli referandumdan Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyan 'Evet' sonucu çıkmasının Türk demokrasisinden geriye kalanları da tehlikeye attığına dikkat çekiyor.

'MUHALEFETİ DESTEKLEMELİYİZ'

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini tartışmanın koşullarının olmadığını vurgulayan Ohlsson, “Bu karanlık dönemde çok sayıda Türk vatandaşının Erdoğan'ın yetkileri kendinde toplamasına 'Hayır' dediğini hatırlamak önemli” dedi. Ohlsson, demokrasiye sahip çıkan muhalefet, sivil toplum ve insan hakları savunucularının desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.

Ohsson, Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e sivil toplumdaki demokrasi aktivistlerini, örgütleri ve siyasi partileri desteklemek için ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

Wallström'ün Ohlsson'un sorusunu en geç 3 Mayıs'a kadar yanıtlanması bekleniyor.