İsviçre Eksi Dışişleri Bakanı: Silah satışı durdurulmalı!

İsviçre Eski Dışişleri Bakanı Burkhalter, İsviçre’nin çatışma bölgelerine silah satışını artık durdurması gerektiğini söyledi.

6 ay önce istifa eden İsviçre Eski Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, İsviçre devlet televizyonu RTS’e katıldığı bir programda, İsviçre’nin çatışma bölgelerine silah satışını durdurması gerektiğini söyledi.

Burkhalter isim vermeden silah satışı yapılan bazı ülkelerin doğrudan çatışma bölgesi içerisinde veya kendi sınırları dışındaki bir çatışmanın ortağı konumunda olduğuna dikkat çekerek, “Bence artık çatışma bölgelerine veya çatışmaya dahil olan ülkelerden gelen silah alımı talepleri reddedilmeli ve bu konuda açık olunmalı” diye ekledi.

İsviçre Ekonomiden Sorumlu Devlet Sekretaryası (SECO), geçtiğimiz aylarda açıkladığı raporda İsviçre’nin 2016 yılına oranla yüzde 8 artışla 2017 yılında toplam 64 ülkeye 446 milyon 813 bin 934 frank değerinde savaş malzemesi satışı gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

TÜRKİYE SİLAH SATIŞINA SON VERİLMELİ DEMİŞLERDİ

Demokratik çevrelerin yoğun baskısına rağmen İsviçre, Türkiye’nin bazı silah alım talebini kabul etmemiş olsa da 2017 yılı içerisinde Türkiye’ye de 640 bin frank gibi diğer yıllara oranla yüksek değerde savaş malzemesi satışı gerçekleştirmişti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin hem içeride hem de sınır ötesinden Kürtlere karşı bir savaş yürüttüğüne dikkat çeken farklı siyasi partilere mensup 22 Ulusal Parlamento Milletvekili, İsviçre’nin bir an önce Türkiye’ye silah satışını durdurmasını istemişti.