İsviçre SP’ten tepki: Türk işgaline karşı harekete geçin!

Türk devletinin işgal tehditlerine sert tepki gösteren İsviçre’nin en büyük partilerinden SP, "Kürtlerin bir kez daha ihanete uğramasını uluslararası toplum asla kabul etmez" diyerek, herkesi işgale karşı durmaya çağırdı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk bölgesine yönelik işgal tehditlerine karşı uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstermek, uluslararası güçleri ve kurumları Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırmak amacıyla İsviçre’nin en büyük siyasi partilerinden birisi olan Sosyalist Parti (SP) bir açıklama yaptı. SP Ulusal Parlamento Milletvekilleri Fabian Moline, Nicolas Heasler ve Martin Neaf imzasıyla yapılan açıklamada, uluslararası güçler ve kurumlardan Türk işgaline karşı harekete geçmesi istendi.

‘TÜRK DEVLETİ YENİ BİR İŞGALE HAZIRLANIYOR’

“Erdoğan ellerini Suriye’den çek” başlığıyla yayınlanan açıklama da devamla, "Dünyanın gözü önünde, Kuzey Suriye’de başka bir dram başlıyor. ABD’nin belli noktalardan güçlerini çekmeye başlamasıyla birlikte, Erdoğan Kuzey-Doğu Suriye topraklarında yeni bir işgale hazırlanıyor. 8 yıl süren savaş, yüzbinlerce ölüm ve milyonlarca yerinden edilme yetmezmiş gibi Suriye’nin en güvenli bölgesini savaş alanına çevirmek kabul edilemez" denildi.

KÜRTLERE TEKRARDAN İHANET EDİLMEK İSTENİYOR AMA…

“Dünyanın kirli işlerinin bir ürünü olan DAİŞ’i temizlemek için savaşan Kürt güçleri bugün yeniden bir savaşa hazırlanıyor” denilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Güç oyunları içerisinde Kürt halkına her zaman ihtiyaç duyuldu ve ihanet edildi. Bugün Kürtlere bir kez daha ihanet edilmek isteniyor ama bugün merkezde olan bir gerçek var o da uluslararası toplum artık Kürtlerin yanında ve onları ekonomik, siyasi ve diplomatik yönden destekliyor. Bu anlamda uluslararası toplum, keyfi bir şekilde Kürtlere saldırmanın önünde duracaktır. Bundan kaynaklı, İsviçre'nin de bölgede daha fazla acının yaşanmaması için sınırda hazır bekletilen Türk panzerlerinin önünde durması gerekir.”

‘İŞGALİ DURDURMAK İÇİN HERKES SESİNİ YÜKSELTMELİ’

Türk işgaline karşı İsviçre’nin hem uluslararası alandaki aktif rolünü hem de uluslararası hukuk içerisindeki önemli yerini iyi kullanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, Federal Konsey’den, SP’nin 20 Mart 2018 tarihinde İsviçre Ulusal Parlamentosu’na sunduğu “Suriye’de savaş suçlarını durdurun” başlıklı önergeyi kabul ederek harekete geçmesi istendi.

Federal Konsey’den Suriye topraklarında yeniden yaşanacak katliamların önüne geçmesi için ne pahasına olursa olsun harekete geçmesi talep edilen açıklamada, son olarak şunlar belirtildi: "Türk işgaline karşı herkes sesini yükseltmeli. Bu işgali durdurmak için gerekirse uluslararası yasalardan doğan haklar kullanılarak Türk devletine karşı yaptırımlar uygulanmalıdır."