İsviçreli partilerden işgale tepki: Savaş suçu işleniyor

İsviçre SP ve İşçi Partisi yaptığı açıklamada, “Erdoğan DAİŞ’i canlandırmak istiyor” diyerek, uluslararası güçleri Türk işgaline karşı harekete geçmeye çağırdı.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak uluslararası güçlere harekete geçme çağrısı yapan İsviçre Sosyalist Parti (SP), bugün yeni bir açıklama daha yaptı.

‘SAVAŞ SUÇU İŞLİYORLAR’

Türk devletinin geçtiğimiz Çarşamba gününden beridir devam ettirdiği işgal saldırılarının açıktan uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çeken SP, “Bölgeden savaş suçu işlendiğine ve DAİŞ’lilerin kaçtığına yönelik raporlar geliyor. Yaşanan insanlık felaketine karşı uluslararası toplum hemen harekete geçmeli. Kuzey-Doğu Suriye’de yaşananlar dünya barışını tehdit ediyor. 8 yıllık savaşın ardından Türk devletinin bölgeye yönelik saldırıları, durumu daha da kötüleştirdi. Yüzbinlerce insan tehdit altında. Dünyanın 4 bir yanında insanlar Türk işgalini protesto ediyor” ifadelerini kullandı.

‘BÖLGENİN BARIŞI İÇİN SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMALIDIR’

İsviçre Dış İşleri Bakanı İgnazio Cassis’in Türk devletinin saldırılarını kınamasının yeterli olmadığının ifade edildiği açıklamada, “İsviçre, BM Güvenlik Konseyi’nin tavır almasını bekleyemez. Federal Konsey şimdi harekete geçmeli ve şiddete derhal son vermek için devletlerle kuracağı koalisyonla birlikte acil ve etkili önlemler alarak, bölgenin barışı ve demokrasisi için Cenevre merkezli olarak siyasi bir çözüm arayışına girilmelidir” denildi.

‘UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLMELİ’

SP, İsviçre’nin öncelikli yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Diplomatik baskılar kurularak, Kuzey-Doğu Suriye uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmeli. Türkiye’ye yönelik silah ve savaş malzemelerinin satışı acilen durdurulmalı. Türkiye ile yapılan serbest ticaret antlaşması askıya alınmalı. İleride Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için savaş suçları delilleri toplanmalı. Avrupa ve diğer ülkeleri de harekete geçirerek, işgal durduruluncaya kadar savaşı yönetenlere yönelik yaptırımlar alınmalı. Türkiye ve Suriye’deki demokratik güçler desteklenmelidir.”

İŞCİ PARTİSİ: ERDOĞAN DAİŞ’İ CANLANDIRMAK İSTİYOR

İsviçre İşçi Partisi (POP) adına açıklama yapan Federal Parlamento Milletvekili Denis de la Reussille ise Türk devletinin işgalini kınayarak, “Erdoğan, cihatçı gruplarla birlikte, DAİŞ ve PKK ile mücadele ediyorum bahanesiyle Kuzey Doğu Suriye (Rojava) halklarına saldırıyor” dedi.

Türk devletinin yıllardan beridir DAİŞ’i desteklediğini ifade eden Reussille “Türk devleti, DAİŞ ile petrol ticareti yaptı, sınırlarını DAİŞ’e açtı. Savaş boyunca DAİŞ’liler Türkiye’de tedavi edildi. Türk devleti, hem Türkiye sınırları içerisinde hem de Rojava’da DAİŞ’in Kürtleri katletmesine göz yumdu ve destek verdi” ifadelerini kullandı.

“Tüm bunlar göz önüne alındığında Erdoğan’ın Rojava’ye yönelik yeniden başlattığı işgal saldırılarının tek amacı vardır; DAİŞ’i yeniden canlandırmak” diyen Reussille, “Tüm bunlar yaşanırken, uluslararası toplum ve güçler sessiz ve hareketsiz kalamaz. Öncelikle bu işgalin önüne geçilmelidir” diye ekledi.

‘YPG’NİN YANINDAYIZ VE DESTEKÇİSİYİZ’

Reussille yaptığı açıklamada son olarak, “Biz İsviçre İşçi Partisi olarak, bir kez yine Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminin ve DAİŞ’e karşı kahramanca savaşan YPG’nin yanında ve destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.