İttifak yapan Kürt partilerinden 'ulusal birlik' mesajları

HDP çatısı altında seçim ittifakı yapan Kürt partileri, ulusal birliğin önemine dikkat çekti.

Kürt partileri, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çatısı altında 31 Mart’taki yerel seçimler için ittifak yaptı. Varılan mutabakatla Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Platforma Demokratên Kurd (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) partileri yerel seçimlerde HDP çatısı altında seçime katılmak üzere ittifak kurdu. 

Sağlanan mutabakat metni, söz konusu partilerin eş genel ve genel başkanlarının katılımı ile Amed'de düzenlenen geniş katılımlı basın toplantısı ile deklare edildi.

PARTİ LİDERLERİNDEN MESAJLAR

Toplantıda konuşan parti liderleri, ittifakın önemine dikkat çekti.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, -bu adımın Kürt halkının ulusal birliğini sağlaması açısından önemli bir çalışma olduğunu ifade ederken, "Mutlaka kazanacağız" mesajını da verdi.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de tarihi bir güne tanıklık ettiklerini kaydetti. Çiftyürek, "Bu küçük bir adım ama büyük adımlar, küçük adımlarla başlar. Bu küçük adım hep birlikte büyüyecektir" diye belirtti.

Tecride karşı açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in durumuna da dikkat çeken Çifyürek, “Leyla Güven, 61 gündür demokratik bir hak için açlık grevi eyleminde. Buradan Türkiye hükümetine sesleniyoruz; Leyla Güven’in talepleri kabul edilmelidir” diye ekledi.

DDKD adına konuşan Nesrin Asgar ise "Bir araya gelmek başlangıçtır. İlerlemek başarıyı getirecektir. Beraber üretmeyi öğrenmeliyiz. Yerel seçim, birlikte üretmek ve birlikte hareket etmek için başlangıçtır. Gerekli her türlü emek ve çabayı değerli buluyoruz. İttifakın dışında kalan diğer partilerle birlikte ittifakın oluşmasından yanayız" diye konuştu.

Kürtlerin zafere ulaşması için birlikte yürümeleri gerektiğinin önemi üzerinde duran  Azadi Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşîtî de, “Çünkü tarihimiz, dinimiz İslam bunu söylüyor. Her millet gibi onurlu bir yaşam istiyoruz" dedi.

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk de konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması için açlık grevinde bulunan Leyla Güven’in durumuna değindi. Öztürk, "Özgürlüğümüze kavuşmadığımız sürece mücadele edeceğiz. Mücadelemizle tecridi parçalayacağız" dedi.

İnsan ve Özgürlük Partisi Başkanı Mehmet Kamaç ise, Kürt partileri arasında bugün yerel seçimlere dair kurulan ittifakın Ortadoğu’da medeni ve ortak bir adıma vesile olacağını ifade etti.

PDK-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş da "HDP çatısı altında bir araya gelerek, yerel seçimlerde irademiz olan belediyeleri almayı amaçlıyoruz. Yerel seçimlerden sonra masa kurmalı ve ilke ve prensipler temelinde halkımız için ittifak sağlamalıyız" diye kaydetti.

Toplantıda son olarak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuştu.

Tarihi bir ana tanıklık ettiklerini dile getiren Temelli, “Tarihi bir andır, bir seçim ittifakıdır ancak ondan çok öte anlam taşımaktadır. Kürt düşmanlığına rağmen, dört coğrafyada sürdürülen politikalara rağmen, bu iradeyi sergilemek çok önemlidir. Gelecekte bu ittifakın büyüyerek yol alacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Temelli, "31 Mart’ta önemli bir adım atacağız. Yerel demokrasiden sonra büyük bir demokrasi dönüşümü başlayacaktır. Rojava, Efrîn, tüm coğrafyada demokrasi için mücadelemizi büyütmeliyiz" dedi.