İzleme Bülteni: Hasta tutsaklar büyük risk altında

  Covid-19 Hapishane İzleme Bülteni’nde hasta tutsakların büyük risk altında olduğu belirtildi. Bültende, salgına karşı önlemlerin yetersiz olduğu vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Covid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni’nin 4’üncüsünü yayımladı. Bültende, cezaevlerinde alınan önlemlerin pandemi karşısında yetersiz olduğu vurgulandı.

HASTA TUTSAKLAR

Bültende hasta tutsaklara ilişin şu bilgiler verildi:
“* İzmir Şakran 4 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kalan kalp hastası Abdullah Batı, kriz geçirmiş ve açık kalp ameliyatı ile 4 kalp damarı değiştirilmiştir.

* Ümraniye Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 70 yaşındaki Abdullah İşler kalp hastasıdır. Tarsus 3 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde bulunan Abdullah Özdemir, prostat kanseridir, böbreğinde kist ve kronik iltihaplanma vardır. Ayrıca disk kayması ve omurgada kronik ağrıları mevcuttur.

* Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 2007 yılından bu yana tutuklu bulunan Adem Amaç’ın, bağırsak bölgesinde yaralanmadan kaynaklı karın içi organlarda ve karın duvarında kas yapısını tamamen ortadan kaldıran parçalanma mevcuttur. 12 kez ameliyat geçirmiştir ve tedavisi devam etmektedir. 2010-2011 yılları arasında Adana’da geçirdiği ameliyat sırasında karın bölgesine iki adet delik açılmıştır. Uzun yıllardır bu delikten sürekli iltihap aktığı için yaraları kapanmamaktadır.

* İstanbul Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde 25 yıldır tutuklu bulunan Cengiz Sinan Halis Çelik, mesane kanseridir ve aynı zamanda epilepsi hastasıdır. Omurgada ve başında 22 ayrı şarapnel parçaları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan mahpus, tekerlekli sandalye ile yaşamaktadır. Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde tek başına tutulan Deniz Yıldırım da kolon kanseridir ve halen tedavi görmektedir.”
Diğer cezaevlerinde bulunan bazı hasta tutsakların isimleri de bültende şöyle paylaşıldı.

"Ali Kurban Ali İzmir Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi, Cemal Aydoğan Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi, Cengiz Eker Balıkesir Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi,  Cuma Tek  (yüzde 70 engelli) Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Çeçan Topçu İzmir Şakran 3 Nolu T Tipi Cezaevi, Dicle Bozan Elazığ T Tipi Cezaevi, Ebedin Abi Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Cezaevi, Emin Güler (yüzde 95 engelli) Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi, Engin Aydınalp Samsun Bafra T Tipi Cezaevi, Eser Morsümbül İzmir Şakran 1 Nolu T Tipi Cezaevi, Hayati Kaytan Bolu F Tipi Cezaevi, Hikmet Kara Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Mehmet Ayaz Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Soydan Akay İstanbul/Silivri 9 Nolu Cezaevi, Sekvan Becerikli Aliağa (Şakran) 2 Nolu T Tipi Cezaevi, Yılmaz Suncak Şakran 4 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi.”

3 TUTSAĞIN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsaklar Ergin Aktaş, Abdullah Turan ve Serdar Yıldırım’ın durumuna dikkat çekilen bültende, şunlar kaydedildi:
“İki elini kaybetmiş ve KOAH ile tüberküloz hastalıkları olan 32 yaşındaki Ergin Aktaş, 2011 yılından beri hapistedir. Ergin Aktaş ve boynundan aşağısı tutmayan ve yatağa bağımlı olan Abdullah Turan ile yüzde 98 engelli raporu bulunan, trafik kazası sonucu belden aşağısı tutmayan Serdal Yıldırım aynı koğuşu paylaşmaktadır. Beline takılan platinler kaydığı için yeniden ameliyat olması gereken Yıldırım’ın ameliyatı, hapishane koşullarında yapılamıyor. Yıldırım, vücudunun birçok fonksiyonunu kullanamamaktadır ve tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürmektedir. Üç mahpus da hayatlarını idame ettirmek için birbirlerine muhtaç durumdalar ve Adli Tıp Kurumu (ATK) her üç mahpus için de ayrı ayrı yardımsız yaşayamayacaklarına ilişkin raporlar vermiştir."

'ÖLÜM ORUCUNDA OLANLAR SALGINA KARŞI DAHA ÇOK RİSK ALTINDA'

Ölüm orucunda bulunan siyasi tutukluların durumuna değinilen bültende, ölüm orucunun bağışıklık sistemini zayıflattığı ve salgın nedeniyle eylemi yapan kişilerin büyük risk altında olduğu vurgulandı. Bültende, ayrıca siyasi tutukluların bir an evvel tahliye edilmesi ve ölüm orucu taleplerinin yerine getirilmesi çağrısı yapıldı.

YAPILMASI GEREKENLER

Hücre ve koğuşların sağlıklı yaşam sürdürmeye elverişli olmadığının belirtildiği bültende, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
"Ağır hasta mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle serbest bırakılarak infazlarının ertelenmesini, tutuklu olanların serbest bırakılsın. Hasta mahpusların her koşulda sadece klinik yaklaşım ile değerlendirilmesini, alıkonulmasının uygun olmadığına dair tıbbi raporları olan mahpuslar ivedilikle salıverilsin. Virüsün özellikle 60 yaş üstü kişilerde ölümcül etkisi göz önünde bulundurularak, 60 yaş üstü mahpusların tedbiren serbest bırakılarak infazları ertelensin, tutuklu olanların serbest bırakılsın.  Adil yargılanma talebiyle ölüm orucu eyleminin 130. gününde bulunan Av. Ebru Timtik ve 99. gününde bulunan Av. Aytaç Ünsal'ın salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle taleplerinin kabulü ile serbest bırakılsın.”