İzmir'de eylem: Zaxo katliamının faillerini Roboskî’den tanıyoruz

“Zaxo katliamı insanlık suçudur’ dövizleriyle insan zinciri oluşturan HDP İzmir İl Örgütü, Kürt düşmanlığının katliam ve sürgünlerle devam ettirildiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Türk devletinin Zaxo’da 2’si çocuk 9 kişiyi katletmesini Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirdiği insan zinciri eylemiyle protesto etti.

Eylemde “Zaxo katliamı insanlık suçudur” yazan partililer “Zaxo katliamını kınıyoruz” ve "Zaxo katliamının faillerini Roboskî’den tanıyoruz” dövizleri taşıdı.

Açıklamada sık sık “Zaxo katliamı insanlık suçudur”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” ve "Bijî biratîya gelan" sloganları atıldı.

 Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

SAVAŞ-ŞİDDET İKTİDARLARIN VARLIK NEDENİ

Basın açıklamasını okuyan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, Zaxo katliamında yaşamını yitirenlerin faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Çelik, “Bombalanan yer bir piknik alanı. Yani sivil yerleşim alanı. Bu durum bir kez daha bizlere şunu göstermiştir ki; savaş-şiddet politikaları ile beslenen iktidarlar tarafından halkların, kadınların, çocukların rahat nefes alacağı bir yer, bir alan bırakılmak istenmemektedir. Her yeri kriz ve kaos alanına çevirmek, bu iktidarlar tarafından bir varlık nedeni haline gelmiştir” dedi.

‘BEDELİNİ HALKLAR ÖDÜYOR’

Zaxo'da yaşananlara Roboskî’de, Maxmur’da, Şengal’de ve Kuzey ve Doğu Suriye’de tanık olduklarını vurgulayan Çelik, “Yüzlerce sivil katliamlarda yaşamını yitirirken, yüzbinlerce insan yerlerinden yurtlarından edildi. Yine her türlü şiddet ve yoksulluk ile sınandı ve sınanmaya devam ediyor. HDP olarak, işlenen bu insanlık suçlarına sessiz kalmadık, kalmayacağız. Bizler bulunduğumuz her yerde bu suçların hesabını sormaya devam edeceğiz. Her nerede olursa olsun savaşın, sınır ötesi saldırıların en ağır bedelini yoksul halklar, kadınlar, gençler ve çocukların ödediğini çok iyi biliyoruz. İşte bu yüzden iktidarın savaş ve şiddet politikalarına özgürlük mücadelemizi büyüterek demokratik, adil ve onurlu barış mücadelemizi sürdürerek yanıt verdik ve vermeye devam edeceğiz” diye belirtti.

‘HUKUK KURALLARI YOK SAYILIYOR’

Zaxo Katliamı’nın sorumlularının Ortadoğu halkları üzerinden güç ve paylaşım savaşları yürüten emperyal ve bölgesel güçler olduğunu da sözlerine ekleyen Çelik, “Katliamı unutturmaya çalışanlar, sessiz kalanlar göstermelik kınama mesajları yayınlamakla yetiniyorlar. ‘Güvenlik’ adı altında sınır ötesi savaş tezkereleri çıkaranlardır bu katliamın sorumluları. Sivil katliam suçlarını açığa çıkarmak, bunlarla yüzleşmek yerine hem iç hem uluslararası hukuk kurallarını yok sayarak katliamların üzerlerini örtenlerdir. Türkiye halkları ise demokrasi ve barış güçleri ile birlikte yaşamı ve barışı için mücadelesini yükselterek cevap bu katliama cevap verecektir" ifadelerini kullandı.

KÜRT DÜŞMANLIĞI

AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanlığı üzerinden yürüttüğü kirli savaş siyasetinin sonucunda Türkiye'nin kriz ve kaos alanına dönüştüğünü vurgulayan Çelik, "Yoksulluk, işsizlik, doğa talanı her geçen gün derinleşirken, ekolojik yıkımlar da arttırılarak sürdürülmektedir. Savaş siyasetinin açığa çıkardığı yıkımlar ortadadır. Bu siyasetin son bulması ve halklara onurlu kalıcı barışın yolu başta Zaxo katliamı olmak üzere işlenen insanlık suçları ile yani hakikatlerle yüzleşmekten geçer. Kürt sorununun inkarından vazgeçmekten geçer. Türkiye ve Ortadoğu halklarının bugün en çok ihtiyaç duyduğu şey kalıcı ve onurlu bir barışın inşasıdır. Demokrasi, eşitlik ve özgürlükten yana olan tüm kesimleri savaş siyasetine karşı kalıcı onurlu barış talebini yükseltmeye çağırıyoruz" diye konuştu.