İzmir’de gençlerden tabutlu protesto

İzmir'deki gençlik örgütleri, hapishanelerde yaşanan işkence ve katliamlara tepki göstererek, başta İmralı olmak üzere tüm cezaevlerinde tecridin son bulmasını istedi.

İzmir Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Yeni Demokrat Gençlik (YDG), Öğrenci Faliyeti (ÖF) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Gençlik Meclisi, hapishanelerdeki işkence ve ölümlere ilişkin Alsancak'ta bulunan ESP İzmir il binası önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne temsili tabutla yürüyüş yapmak istedi.

Ancak polisler tabutu gerekçe göstererek, yürüyüş yapmalarına izin vermedi. Bunun üzerine gençler ve polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Gençler tepki olarak ESP il binası önünde kırmızı boya döktükleri tabutlarla oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Bibin dengê zindana”, "Zindanlarda katliam var” pankartları taşınarak, sık sık “Bijî berxwedana zindana”, "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük”, "Aysel Tuğluk rûmeta me ye”, ”Garibe Gezer onurumuzdur” sloganları atıldı.

Gençlik örgütleri adına açıklamayı Meryem Yıldırım yaptı. Yıldırım, kadın katilleri, tecavüzcü, tacizcilerin dışarda, devrimci, siyasi tutukluların, korkusuzca haber yapan gazeteci, yazar, adalet, eşitlik talebini yükselten gençler, erkek egemenliğine boyun eğmeyen kadınların tutsak edildiğini söyledi.

'TUTSAKLAR KATLEDİLİYOR'

Uluslararası sözleşmelerde belirtildiği üzere hapishanelerin amacı olan iyileştirme ve mahpusları topluma kazandırmanın aksine, hapishanelerin adeta ikinci bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığı belirtilen Yıldırım, “Bu husus açıkça yerel mevzuat ve uluslararası sözleşmelerin ihlali niteliğindedir. Tutuklulara 12 Eylül dönemini aratmayan hak gaspları ve işkenceler yapılıyor. Hasta tutsaklar tedavi haklarına erişemiyor, ölüme terk ediliyor. İşkence, darp, cinsel şiddet, tehdit ve disiplin cezaları ile tutsaklar yalıtılmak isteniyor. Çıplak arama işkencesi devam ediyor. Ve en önemlisi 'intihar etti' denilerek tutsaklar hapishanelerde katlediliyor. Bu saldırılara karşı yaratmaya çalıştıkları korku iklimine karşı çıkıyoruz. Gençlik olarak devrimci tutsakları savunuyoruz. Hapishanedeki hak gasplarına, tecritte, katliamlara karşı AKP-MHP faşizmini her yerde teşhir etmeye, taleplerimiz karşılanana dek mücadele devam edeceğiz” diye konuştu.

EGE'DE 104 TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ

Ege bölgesinde 2020’den bu yana 104 hasta mahpusun yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yıldırım, hapishanelerde 590 ağır olmak üzere bin 564 hasta tutuklunun bulunduğunu söyledi. Yıldırım, tutsaklara dair taleplerini ise şöyle sıraladı:

* İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan mahpuslar ve tüm hapishanelerdeki mahpuslar üzerindeki tecrit uygulamasına derhal son verilmelidir.

* Adli ve idari mekanizmalar, yapılan başvuru ve şikayetlerle ilgili etkin soruşturma yürütmelidir.

* Hapishane rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan keyfi muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanmalı.

* Mahpusların aile ve dış dünya ile temas hakkı engellenmemelidir.

* Mahpuslar uluslararası ve ulusal mevzuatın emrettiği şekilde ailelerine ve avukatlarına mümkün olduğunca yakın hapishanelere sevk edilmelidir.

* Gazete, dergi, radyo, kıyafet, mektup ve kitap kısıtlaması vb. gibi çağ dışı yaklaşımlar terk edilmelidir.

* Anadilde görüşme, yazışma ve savunma hakları yasal güvence altına alınmalı, keyfi engellemeler kaldırılmalı.

* Adeta mahpusları sindirme araçları haline gelen, disiplin cezalarında insan haklarına aykırı yasal düzenlemeler kaldırılmalı, uygulamalardan kaynaklanan hukuka aykırılıklar giderilmelidir.

* İnsanlık onuruna yakışmayan çıplak arama işkencesinden vazgeçilmelidir.

* Mahpusların sosyal ve kültürel aktivitelerindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.”