İzmir’de kayıp yakınları denize karanfil bıraktı

İHD İzmir Şubesi’nin düzenlediği Kayıplar Haftası eyleminde deniz karanfil bırakıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failleri yargılansın” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” talepleri etrafında 433’üncü eylemini gerçekleştirdi.

Konak’taki Başbakanlık binası önünde bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, yere karanfil bıraktılar.

İHD Yöneticisi Caner Canlı, yaptığı konuşmada 17 – 31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası içinde olunduğunu hatırlatarak, gözaltında kaybetmenin toplumsal muhalefete karşı bir devlet politikası olarak uygulandığını kaydetti.

Canlı, “Kaybedenler yargılanamamış ise bunun nedeni bu ülkedeki gerici, faşist ve uluslararası alandaki burjuva hukuk sistemidir. Egemenler insanlığa karşı işledikleri bu suçun faili olarak tüm kayıp yakınlarının ve hak savunucularının ısrarlı mücadeleleri ile suçüstü yakalanmışlardır. Ancak failleri cezasızlık zırhı ile korumaktadırlar” dedi.

İHD raporlarına göre 800 insanın gözaltında kaybedildiğini ifade eden Canlı, “Ne yazık ki; devletin bu ayıbı halen devam etmektedir. İHD Genel Merkezi’ne son 2 yılda 11, şubemize ise 2 başvuru yapılmıştır. Ama kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacaktır. Ecelleri ile ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır. Kayıp olgusu ile yüzleşmeyen devletler halkıyla barışık olamazlar” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Daha sonra da Birinci Kordon’da deniz kenarına kadar yürüyen eylemciler, ellerinde karanfilleri denize bıraktı.