İzmir'de kayıplar için buluştular

Kayıplar Haftası vesilesiyle açıklama yapan İHD ve kayıp yakınları, "Devlet politikasıyla kaybedildiler" dedi. Eylemde denize karanfiller bırakıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Uluslararası Kayıplar Haftası" nedeniyle eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Eylemde “Kayıplar vicdandır, sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı. Sembolik olarak ayakkabıların yere bırakıldığı eylemde, kırmızı karanfiller de yere serildi. Eyleme çok sayıda kurum ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
 
'DEVLET POLİTİKASIYLA KAYBEDİLDİLER'
 
İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, gözaltında kayıpların devlet politikası olduğunu söyleyerek, aynı zamanda toplumsal muhalefete yönelik sistematik saldırı yöntemlerinden biri olduğunu söyledi. Sisteme karşı aktif mücadele içinde olan insanların gözaltına alınıp kaybedilerek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratılmak istendiğine dikkat çeken İncin, böylece toplumsal muhalefetin susturulmaya çalışıldığını kaydetti. İncin, gözaltına alınan kişilerin genellikle işkence ile katledildiğini, gizli bir yere gömülerek, cesetlerinin ortadan kaldırıldığını anımsatarak, dünyadaki kayıp örnekleri ve mücadele tarihini anlattı.
 
İncin, İHD verilerine göre bin 400 civarında insanın gözaltında kaybedildiğini, bunların bir kısmının kimsesizler mezarlıklarına, bir kısmının ise toplu mezarlara gömüldüğünü söyledi. Hâlâ akıbeti belli olmayan 800 insanın olduğunu dile getiren İncin, "Bir kere daha yineliyoruz; inkâr, cezasızlık ve zaman aşımı politikalarına son verin. Gözaltında kaybettiğiniz bu insanların kemiklerini istiyoruz, bir mezarları olsun istiyoruz. Kayıplarımızı kaybedenlerin yargılanmasını, tarihinizle yüzleşmenizi istiyoruz. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Oturma eyleminin ardından eski Sümerbank önünden Konak sahile kadar yürüyüş yapıldı. Halk, ellerindeki karanfilleri denize bırakarak, eylemi tamamladı.