İzmir’de tutsak yakınları demokrasi için tecride son verilmesini istedi

İzmir’de hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi için Adalet Nöbeti eylemini sürdüren aileler, demokrasinin sağlanması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesini istedi.

Tutsak aileleri 112 gündür Adalet Nöbeti eyleminde bulunuyor. Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi devam eden eylemde aileler, “Girtiyên nexweş re azadî”, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” yazılı önlükler giydi.

Sık sık "Hak, hukuk, adalet", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Biji berxwedana zindana" sloganlarının atıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, partinin Çiğli ve Balçova ilçe, Aydın İl ve Germencik İlçe örgütleri de destek verdi.

Tutsak yakını Fehime Poyraz, Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un kötü durumda olmasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ettiği tepkisinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek "Tutsaklar bilerek ölüme sürükleniyor. Bu cinayetin ortakları ATK, hapishane yönetimleri, Adalet Bakanı ve iktidarın kendisidir. Bizde susarak buna ortak oluyoruz. Artık herkes hapishanelerde yaşanan sorunlarının sadece hapishanedekilerin sorunu olmadığını bilmek zorunda. İçeride tutsakların haklarını gasp edenler dışarıda yaşama müdahale ediyor" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Piroğlu, "İmralı tecridi kalkmadığı sürece bu ülkeye demokrasi gelmeyecek. İster bu iktidar ister yerine göz koyanlar bunu kabul etmek zorunda. Kürtler, emekçiler özgür olacak yoksa hiç kimse özgür olamayacak. Bütün emek ve demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yapıyoruz. Bu mücadelenin başlayacağı yerde toplumun vicdani olan hasta tutsakların mücadelesidir" şeklinde konuştu.

DENİZLİ

Öte yandan Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 24 yaşındaki ağır hasta tutsak Ekim Polat’ın tedavi hakkı için başlattığı açlık grevi de 45’inci gününde sürdürüyor.

Polat'ın annesi Songül İlker oğlunun taleplerinin karşılanması için 37 gündür cezaevi önünde oturma eylemi yapıyor.

Ekim Polat’ın bugün Denizli Adliyesi’nde görülen davasına getirilmediği tepkisinde bulunan anne Songül İlker, oğlunun sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirtti.