İzmir'den Gemlik'e Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürünecek

İzmir'deki HDK, HDP, DBP, TJA ve EGE TUHAYDER üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Gemlik'e yapılacak yürüyüşe katılacak.

İzmir’de, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat 1999'da düzenlenen uluslararası komplonun yıl dönümünde "Çözüm için İmralı'ya yürüyoruz" şiarıyla Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ve Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçelerinden Gemlik’e doğru 6 Şubat’ta iki koldan düzenlenecek yürüyüşe destek verdi.

HDP İzmir il binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantının yapıldığı salona, “Tecridin sonlanması için adalet istiyoruz. Demokratik çözüm için İmralı’ya yürüyoruz” pankartı asıldı.

'İMRALI TECRİDİ BÜTÜN TOPLUM İÇİN TEHLİKE'

EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, İmralı Cezaevi’nde, hukukun, yasaların, anayasanın ve evrensel ilkelerin askıya alındığını belirtti. İmralı’daki tecrit rejiminin hukuki, ahlaki ve vicdani karşılığı olmadığını söyleyen Güleser, “Bu hukuksuzluk ve adaletsizlik hali, sadece Sayın Öcalan için değil bütün toplum için büyük bir tehlikedir. Toplumsal yaşamın her alanına sirayet eden tecrit sistemi, Kürt sorununa ilişkin demokratik ve barışçıl çözümü hedeflemiştir ve Türkiye’yi karanlığa mahkûm etmeyi amaçlamaktadır. Adaletsizlik ve hukuksuzluk, İmralı karasularını aşmış; muhalefeti susturmaya, kayyum rejimini dalga dalga yaymaya, yoksullar ve emekçilerin insanca yaşam taleplerine saldırılarla karşılık vermeye, üniversiteleri kelepçelemeye, öğrencileri susturmaya yönelen ve herkesi hedef alan bir saldırı dalgasına dönüşmüştür. Bu haliyle Türkiye bir tecrit ve kayyım rejimine dönüşmüştür” dedi.

Güleser, İmralı tecridinin en ağır biçimde cezaevlerinde sürdüğünü dikkat çekerek, “Cezaevlerinde bulunan tutsakların yaşam, sağlık ve güvenlik haklarının ihlal edilmesi tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Tutsaklar birbirinden izole edilerek, tedavileri onur kırıcı uygulamalarla engellenerek hastanelere götürülmüyorlar. Tutsaklar ailelerinden uzak illere sürgün edilerek, infaz sistemi aileleri de içine alacak şekilde bir tecrit, işkence ve cezalandırma yöntemine dönüşmüş durumdadır” diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜMEYE DAVET EDİYORUZ'

Tecrit politikalarını kabul etmediklerini ifade eden Güleser, ülkede tecrit, savaş ve çatışmalar son bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Güleser, şunları belirtti: "6-15 Şubat tarihleri arasında tecrit ve savaş politikalarına karşı tüm toplumsal kesimleri birlikte mücadele etmeye ve tecrit politikalarını kırarak barışa ve özgürlüğe yürümeye davet ediyoruz. Bu çerçevede 14 Şubat Salı günü saat 12.00’de İzmir Bayraklı Adliyesi önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklaması ile birlikte 15 Şubat Çarşamba günü İstanbul’dan Gemlik’e doğru gerçekleştireceğimiz yürüyüşe tüm demokratik kamuoyu ve halklarımızı davet ediyoruz."