ÖGİ: 154 gazeteci tutsak

ÖGİ, gazetecilere dönük 6 aylık baskı bilançosunu açıkladı. ÖGİ raporunda, 154 gazetecinin tutsak olduğuna dikkat çekildi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), 2019 yılının ilk 6 ayını kapsayan “Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu”nu açıkladı. Raporda, gazetecilerin bu yine baskıların odağı olduğu vurgulandı.

'ÖZGÜR BASIN, GERÇEKLERİ KARANLIKTA BIRAKMADI'

Raporda şöyle denildi:
“Siyasal iktidar, sistem-rejim gibi medyayı da tek tipleştirdi. Ülkenin hemen hemen tüm medya organlarını ve yayın kuruluşlarını kendi emelleri için ‘hizaya’ çeken iktidarın kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve hedef gösterici dili medyada da vücut buldu. Yerel seçimler süresince gerçekleri ve hakikati manipüle etmek için her türlü çabayı sarf eden iktidar medyasına toplum, 31 Mart ve 23 Haziran sandıklarında yanıtını verdi. Bunca bilgi kirliliği ve yanlış haber bombardımanına karşı toplumun sesi, gözü ve kulağı olan, aynı zamanda toplumun doğru haber alma hakkını savunan gazeteciler, bu 6 ayda da yılmadan, kararlı bir şekilde ‘Gazetecilik suç değildir’ diyerek, hakikati savundu. Bölgemizin tamamını cendere altına alan savaşların ve silahların gölgesinde durmadan, bıkmadan haberin peşinden koşan muhalif ve özgür basın, ‘hakikatin yükünü’ taşıyarak, gerçekleri karanlıkta bırakmadı."
ÖGİ, zamanın, korkmadan cesaretle gerçeğin üzerine yürüme zamanı olduğunu, dün olduğu gibi bugün de yapılan her baskıyı ve saldırıyı, örgütlü ve kararlı bir duruşla boşa çıkaracaklarını belirtti.
Gazeteciliğin suç olmadığının; gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama, soruşturmalar ve davaların son bulması gerektiğinin vurgulandığı raporda, "Cezaevi hücrelerinde tutulan 154 gazeteciye özgürlük" mesajı verildi.

6 AYLIK BİLANÇO: 154 GAZETECİ TUTSAK

ÖGİ, 6 aylık bilançoyu şöyle açıkladı:
"154 gazeteci tutuklu,
34 gazeteci gözaltına alındı,
11 gazeteci tutuklandı,
29 gazeteciye soruşturma açıldı,
8 gazeteciye dava açıldı,
287 gazeteci yargılandı,
41 gazeteciye toplam 119 yıl 3 ay hapis cezası verildi,
22 gazeteci tahliye edildi,
2 gazeteci sınır dışı edildi
1 basın kuruluşuna baskın düzenlendi."