ÖGİ Ekim ayı raporunu açıkladı

ÖGİ, Ekim ayında bir gazetecinin katledildiğini ve bir gazetecinin tutuklandığını, 6 gazetecinin işine son verildiğini ve 15 gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Ekim ayındaki basına ve gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu İHD Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısı ile paylaştı. Açıklamanın Kürtçesini Gazeteci Roza Metina, Türkçesini ise Özgür Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan okudu. Hakkı,2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Uluslararası Mücadele Günü’nü hatırlattıktan sonra Ekim ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Ekim ayında 1 gazeteci katledildi, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 6 gazetecinin işine son verildi ve bir gazetecide tutuklandı.

Raporda yer alan ifadeler şöyle:

"Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa semti Ova Mahallesi’nde 14 Ekim 2014'te bisikletle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayetinde arpa boyu yol alınmamış olmasını bir kez daha kınıyoruz. DAİŞ’li Servet Koç’un itiraflarına rağmen Bağdu cinayetinin aydınlatılmamış olmasını siyasal perspektifin bir engeli olarak görüyoruz. Yine 29 Ekim’de Özgür basın çalışmalarına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri Kaya’yı amansız bir hastalık sonucu kaybettik. Değerli meslektaşımız Kadri Kaya’ya Allahtan rahmet, acılı ailesine, özgür basın emekçilerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.Yine, gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik keyfi tutumlar, kesilen idari ve hukuki cezalar kangrene dönüştü. Muhalif medya uydu üzerinden yayın yapmak için frekans alamıyor ve yayın yapamıyor. Kâğıda gelen fahiş zamlardan kaynaklı yazılı basında her geçen gün bir yenisi kapanıyor. Gazeteciler üzerinde cezai işlemler pervasızca uygulanıyor. Kimi gazeteciye “adli kontrol şartı” konularak yazmasını engellenirken, kimisi de para cezaları ile yıldırılmaya çalışılıyor. Birçok gazeteci mahkeme kapılarında süründürülmeye devam ediliyor. Tutuklanan meslektaşlarımız dışarıda çalışanlar üzerinde bir tehdit olarak gösteriliyor. Her türlü zorluğa rağmen çalışmalarını sürdüren gazeteciler ise, her an evinin ve çalıştığı işyerinin basılması tehdidi altındadır."

Özgür Gazeteciler İnisiyatifinin Ekim ayı ihlal raporu başlıklar halinde şöyle:

* 172 gazeteci tutuklu,

* 15 gazeteci gözaltına alındı,

* 1 gazeteci tutuklandı,

* 1 gazeteci hakkında dava açıldı,

* 42 gazeteci yargılandı,

* 5 gazeteci 12 yıl 6 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı,

* 1 gazeteci öldürüldü,

* 1 gazeteci sürgün edildi,

* 2 gazeteci tahliye oldu,

* 6 gazetecinin işine son verildi.

ÖGİ son olarak, "Gazetecilere yönelik tüm hak ihlallerini kınıyor ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılsın çağrısında bulunuyoruz" diyerek açıklamayı sonlandırdı.