ÖGİ: Zindanlar dolsa da, özgür basın sinmiyor!

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Ekim ayı raporunu açıklayarak, "Zindanlar dolsa da, özgür basın sinmedi" vurgusunda bulundu.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere dönük hak ihlallerine ilişkin Ekim ayı raporunu açıkladı.

Raporun başında, "2 Kasım Dünya Gazetecilere Karşı Suçlarla Mücadele Günü'dür. Bu vesileyle, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak, Ekim ayı raporumuzu Dünya Gazetecilerine Karşı Suçlarla Mücadele bağlamında hazırlayıp basına ve kamuoyuna sunmak istediğimizi ifade etmek isteriz" denildi.

Yine 29 Ekim 2016'nın, 12 televizyon ve radyonun KHK ile kapatılmasının yıl dönümü olduğuna dikkat çeken ÖGC, "Geride bıraktığımız bir yıl bize gösterdi ki, basın, topyekûn iktidarın çok planlı saldırısıyla karşı karşıyadır. Özelde de özgür basın" dedi.

"Basın kurumları kapatıldı. Mallara ganimet misali el konuldu; taraftarlarına servis edildi. Taraftarlar bu mallarla palazlandırıldı" vurgusunda bulunulan raporda, gazetecilere yönelik işkence, gözaltı ve tutuklamalara değinildi. "Bugün zindanlar ve nezarethaneler dolu olmasına rağmen kimse sinmedi" diyen ÖGC, şunları da kaydetti:

'DAYANIŞMA BÜYÜYOR'

"Dayanışma büyüdü. Çalışma azmi bilendi ve neyle karşı karşıya olduğunun bilincine varıldı. Ona karşı dayanışmayı ve beraber eylem gücü olmayı öğrendi. Bugün eğer en aktif habercilik yapılıyorsa, halkın haber alma hakkı ne pahasına olsa olsun yerine getiriliyorsa, mevcut durumu bilince çıkarmayla doğrudan bağlantılıdır.

Muhalif medya ve özgür basın çalışanları da duruşlarıyla, tutumlarıyla, mahkemelerdeki ifadeleriyle halk ve demokrasi düşmanlarına gösterdiler ki, onlar sinmeyecek, onlar korkmayacak ve onlar habere koşma, haberi halka ulaştırma hakkını kimselere gasp ettirmeyecek.

Bu bir haktır. Ancak Türkiye’de her gün biraz daha savaşı kızıştıran ve barışı örseleyen bir iktidar hâkimdir. Yaptıklarıyla dünyada tecrit olan, istenmeyen devlet ve hükûmet derekesine düşmesine rağmen vazgeçmiş değil."

'171 MESLEKTAŞIMIZ CEZAEVİNDE'

"Ekim ayı sonu 171 gazeteci meslektaşımız cezaevinde en ağır hak ihlalleri altında tutulmakta" diyen ÖGİ, tüm gazetecilerin serbest bırakılması ve özgür basın ortamının sağlanmasını istedi.

BİLANÇO

Raporda, hak ihlallerine dair şu bilgiler paylaşıldı:

"171 gazeteci tutuklu

14 gazeteci gözaltına alındı

31 gazeteci hakkında dava açıldı

66 gazeteci yargılandı

11 gazeteci tahliye edildi

5 gazeteci tutuklandı

11 gazeteci cezalandırıldı. Bu 11 gazeteciye toplam 10 yıl 4 ay 10 gün hapis cezası verildi. 2 gazetecinin cezası 9 bin TL para cezasına çevrildi

3 gazeteci darp edildi.

1 gazetecinin işine son verildi

3 kitap yasaklandı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin web sitesi 44. kez engellendi

4 gazeteci dünyada bu ay da öldürüldü."

KATLEDİLEN GAZETECİLER

ÖGİ, raporunda katledilen gazetecilere de dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"14 Ekim 2017'de Cizirê Fırtınası Hamlesini takip eden ANHA muhabiri Dilîşan Îbiş, DAIŞ’in sivillere yönelik saldırısında yaşamını yitirdi. Gazeteci Rizgar Deniz ve Hogir Mihemed yaralandı. Hogir Mihemed de daha sonra hayatını kaybetti.

16 Ekim 2017 günü Malta'da, araştırma haber ve yazılarıyla bilinen Gazeteci Daphne Caruana Galizia, arabasına yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitirdi

30 Ekim 2017’de Kürdistan TV kameracısı Ekrem Şerif, Kerkük'ün Dakuk ilçesine bağlı Hewt Texarî köyündeki evinde boğazı kesilerek katledildi. KDP medyası Şerîf'in failinin Heşdî Şabî olduğunu ileri sürüyor.

Bu katledilen gazeteciler için dayanışa duygularımızı ifade ediyoruz ve ailelerine İnisiyatif olarak baş sağlığı diliyoruz."