Öldürene değil haberleştirene dava

Gevaş'ta polislerin evine baskın düzenleyip silahı başına dayadığı Şefik Tunuç'un yaşamını yitirmesini haberleştiren gazeteci Hülya Emeç ile Tunuç'un eşi ve ajans çalışanlarına TCK 301'den dava açıldı.

Van'ın Gevaş ilçesi Pınarbaşı Mahallesi'nde yaşayan Şefik Tunuç'un (48) evine, 2014 yılının 15 ve 17 Ekim ile en son 2 Kasım günü yapılan ev baskınlarında polis terör estirdi. Her seferinde ağır silahlarla evi basan polisler Tunuç'un oğlu Umut Tunuç'u gözaltına alma bahanesi ile evde arama yaptı. Polislerin, en son gelişlerinde kafasına silah dayadıkları Tunuç'a, "Oğlunu getir yoksa çok kötü olacak" demesiyle Tunuç kalp krizi geçirerek kaldırıldığı hastanede 2 gün sonra yaşamını yitirdi. 

O dönem çalıştığı Dicle Haber Ajansı'nda olayı haberleştiren gazeteci Hülya Emeç ile yaşamını yitiren Tunuç'un eşi Hafize Tunuç hakkında, TCK 301'inci maddeden "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" iddiasıyla dava açıldı. Adalet Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasının ardından Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın ilk duruşması 8 Kasım'da görülecek. 

Savcılık, Emeç ve Tunuç'un yanı sıra o dönem DİHA'nın yönetim kurulu başkanı Zekeriya Güzüpek, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu ve Van Büro Şefi Ferhat Çelik'in de aynı maddeden cezalandırılmasına dönük iddianame hazırladı.