Ölüm orucundaki avukatlar için çağrı: Ses olursak, yaşatabiliriz

Avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik, adil yargılanma talebiyle aylardır açlık grevinde. Timtik’in ailesi, “Seslerine ses olursak, yaşatabiliriz” çağrısında bulundu.

Her iki avukat “adil yargılanma hakkı” talebiyle 5 Şubat 2020 tarihinde açlık grevine başladı. Tutsak avukatlar, bu eylemi 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna çevirdi.

Avukatların taleplerine yanıt verilmezken Ebru Timtik’in ailesi, yazılı bir açıklamada bulundu.

Yargılama sürerken tahliye edilen ancak yeni bir yakalama kararı ile yeniden tutuklanan avukatların durumuna dikkat çeken aile, şunları ifade etti:

“Avukatların son defa ifadesini alma gereği bile duymadan Barkın Timtik’e 18 yıl 9 ay, ablası Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 sene ceza vermiş, toplamda tüm avukatlar 159 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.”

Ebru Timtik’in ölüm orucu sürecinde çok hızlı bir şekilde kilo kaybına uğradığını belirten aile, “Sağlık durumunun kötüye gittiğini, avukatı ile son görüşmesinde cümlesini toparlamakta dahi zorluk çektiğini, ayrıca eklem ağrılarının arttığını öğrendik. Kovid-19 salgını özellikle Silivri Hapishanesi´nde yayıldığını, tedbir amaçlı hiçbir şey yapılmadığını endişeyle takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, ölüm orucunda olan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hiçbir çıkar ve maddi kaygı gütmeksizin Soma ve Ermenek maden faciaları, Çorlu tren katliamı, Ali İsmail Korkmaz, Dilek Doğan, Berkin Elvan gibi toplumsal birçok davayı üstlendikleri hatırlatıldı.

Timtik ailesi şöyle noktaladı: “Suçları, ezilen, haksızlığa uğrayan sınıfın yanında olup onları sahiplenmeleridir. Ebru ve Aytaç, Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin bir an evvel dosyalarını okuyup sonuçlandırmasını talep ediyorlar. Bugün bize düşen, avukatlarımıza sahip çıkmak ve adil yargılanmaları için mücadelelerine ortak olmaktır. Çocuklarımızı ancak onları sahiplenip, seslerine ses olursak yaşatabiliriz”