Ölüm orucundaki iki avukat için imza kampanyası

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik için Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu tarafından bir ima kampanyası başlatıldı.

İki avukat, 5 Şubat 2020 tarihinde “adil yargılanma hakkı” talebiyle açlık grevi başlatmış, bu eylemi 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna dönüştürmüştü.

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, Ünsal ve Timtik’in sağlık durumları ve yaşamlarına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Koordinasyon, “Kamuoyunun da bildiği üzere, ÇHD üyesi 18 avukata, adil yargılamaya ilişkin tüm usul güvenceleri, savunma hakkı ihlal edilerek, toplamda 159 yıl hapis cezası verildi. Tahliye kararını veren yargıçlar kararlarını geri almaya zorlandı ve ardından davadan alındı. Sonraki atanan yargıçlar tarafından hızlıca verilen ve bizatihi avukatlık faaliyetinin suç sayıldığı bu karar, bugün hala Yargıtay önünde beklemektedir. Bu metne imza atanlar olarak, mevcut durumda Türkiye'de hakim olan siyasallaşmış yargı pratiğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Yaşatmanın hepimizin sorumluluğu olduğunun altını çizerek, demokratik bir devletin özü ve gereği olan adil yargılanma hakkının tüm yurttaşlar için güvence altına alınması ve ÇHD'Ii avukatların adil yargılanabilecekleri koşulların sağlanması konusunda Yargıtay ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri derhal göreve çağırıyoruz!

Herkesi ÇHD'Ii avukatların adil yargılanma hakkı için başlatılan imza kampanyasını desteklemeye çağırıyoruz.”

Koordinasyon, imza kampanyasına katılmak isteyenleri ad, soyadı, meslek ve şehir bilgilerini “[email protected]” adresine mail göndermeye çağırdı.