Önder Babat vurulduğu yerde anıldı: Unutmadık unutturmayacağız

Üniversite öğrencisi Önder Babat katledilişinin 15’inci yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı.

Devrimci Hareket üyeleri, 15 yıl önce Beyoğlu İmam Adnan Sokağı’nda katledilen İstanbul Üniversitesi öğrencisi Önder Babat’ı andı. Polis ablukası altında yapılan anmaya ÖDP, EHP, TİP destek verdi. Üzerinde Önder Babat’ın resminin yer aldığı, “ Önder Babat ölümsüzdür” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylem, Önder Babat ve tüm devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık, ”Önder Babat ölümsüzdür”, “Emperyalizm yenilecek haklar kazanacak”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarını atan Devrimci Hareket üyeleri adına açıklamayı Semra Aslan okudu.

15 YILDIR TEK BİR DELİL BİLE TOPLANMADI

Önder Babat’ın bundan 15 yıl önce bulundukları sokakta, çalışanı olduğu Devrimci Hareket Dergisi'nin bürosunun önünde vurularak katledildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Aslan, o günden bugüne, onu katledenleri saklamak, olayı karanlıkta bırakmak ve gerçekliği karartmak adına her şeyin yapıldığına vurguladı.

Babat’ın vurulduğu sokakta tek bir delilin bile toplanmadığını; havuz medyasında olayı çarpıtan haberler yaptırıldığını ve otopsi işleminin engellenmek istendiğine belirten Aslan, bir kamu davasının dahi açılmadığını; Önder Babat'ın katilinin bulunmasını isteyenlerin gözaltına alındığını ve işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti. Aslan, bundan yalnızca iki gün önce İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin Beyazıt Meydanı'nda Babat için dile getirmek istedikleri adalet talebinin polisin saldırısı ile engellendiğini; 17 öğrencinin gözaltına alındığını hatırlattı.

BABAT İLE HEDEF DEVRİMCİLERDİ

Önder Babat’ın emperyalizmin halklara karşı suç işlemek üzere kurduğu NATO'nun İstanbul toplantısı öncesinde vurulduğuna işaret eden Aslan, “O gün kişi olarak Önder seçilmiş olsa da esas hedefin bu ülkenin tüm anti-emperyalistleri, devrimci ve ilerici muhalefeti idi. Aradan geçen 15 yıl içerisinde, egemenler ülkemizi emperyalizme bağımlılık noktasında bir uçurumun kıyısına getirdiler. Halka ait kaynaklar emperyalist tekellere peşkeş çekildi, özelleştirme adı altında tüm birikimlerimiz heba edildi, gerek sanayi gerekse de tarımsal üretim bütünüyle dışa bağımlı hale getirildi. İşsizlik ve yoksulluk milyonları kasıp kavurur hale geldi. Bugün milyonlarca insanın, evlerine en temel gıda maddelerini bile alamadığı, insanların tanzim satış kuyruklarında sıraya sokulduğu bir memleket fotoğrafı var karşımızda” diye konuştu.

ÖNDER HALK İÇİN MÜCADELE ETTİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ

Önder Babat’ın bu topraklarında yaşayan milyonların eşit, özgür ve refah içinde yaşamasını amaçlayan bir mücadelede ısrarcı olduğu için öldürüldüğünü vurgulayan Aslan, “Önder, bir avuç egemenin kendi iktidarları için milyonlarca insanın geleceğini çalmalarına hayır dediği için öldürüldü. Önder, ülkemizde bir senede iki bin işçinin 'iş kazaları' adı altında öldürüldüğü, daha fazla kâr için insan canını hiçe sayan bu düzene karşı çıktığı için öldürüldü. Önder, her yıl yüzlerce kadının sokak ortasında öldürüldüğü, mahkemelerin katilleri aklamaktan başka bir işlevinin kalmadığı, takım elbise giymenin ceza indirimi almak için yeterli olduğu, ülkeyi yönetenlerin kadınları sürekli hedef gösterdikleri bu düzene karşı mücadele ettiği için öldürüldü” dedi.

‘UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ’

Önder Babat'ı öldürerek yok edebileceğini sananlar kendi karanlıklarıyla tarihin tozlu raflarındaki yerlerini mutlaka alacaklarını kaydeden Aslan, şunları kaydetti: “Vurulduğu günden bugüne dek, ne Önder'i bizden ayırabildiler ne de bizi Önder'den. Biz onunla, Gezi'de, Suruç'ta yitirdiğimiz arkadaşlarımızın yanında; Cumartesi Annelerimizin omuz başında; Soma'da, 10 Ekim'de, Ankara Garı'nda hep birlikteydik. Yüreği insanlık için atanlar olarak bugüne dek, "bir yarınlara gidenleri bir de yarınlar için direnenleri" asla unutmadık, unutturmayacağız. Hesap soracağız.”

Açıklamanın ardından Önder Babat’ın vurulduğu noktaya karanfiller bırakıldı.