Önderoğlu, Fincancı ve Nesin'in duruşması görüldü

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma gösterdikleri için yargılanan Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in duruşması görüldü.

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in "Örgüt propagandası" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Fincancı, Önderoğlu ve avukatlar katıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) önceki dönem eş sözcüsü Onur Hamzaoğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) temsilcileri, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, RSF Doğu Avrupa temsilcisi Johann Bihr, RSF Britanya temsilcisi Rebecca Vincent, RSF Almanya temsilcisi Christiana Mihr ve çok sayıda kişi duruşmayı izledi. 

'TÜM HAKLARA AYKIRI'

Önderoğlu, 10 gün tutuklu kaldıklarına dikkat çekerek, "Türkiye’nin adil yargılama, ifade özgürlüğüne dair temel taahhütlerini çiğnediği gibi, gazetecilerin ve hak savunuların korunmasına dair Birleşmiş Milletler kararlarına, AGİT tavsiyelerine ve AİHS hükümlerine de aykırıdır” dedi.

'CEZA TEHDİDİ İLE HİZAYA GETİRİLMEK İSTENİYORUZ'

"Gazetecileri tutuklamak ve ceza tehdidi ile ve hapishaneyle hizaya getirmeye çalışan siyasal iktidarın baskılarına sürekli tanık olduk" diyen Önderoğlu, dayanışma kampanyasının arkasında olduğunu vurguladı.

Önderoğlu, söz konusu yargılamayı, Türkiye’de gazetecilerin ve hak savunucularının sindirilmesinin bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Avukatların da söz aldığı duruşma, 17 Temmuz'a ertelendi.