Önlü: AKP'nin yetiştirdiği nesil icraatlarına başladı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Altuğ'un (78) Ankara'da toprağa verilirken faşist grubun polis gözetiminde yaptığı saldırının yankıları sürüyor.

Hatun Tuğluk’un cenazesine polis gözetiminde yapılan ırkçı saldırının ardından cenaze mezardan alınarak memleketi Dersim’de toprağa verildi. Konuya ilişkin konuşan HDP Dersim Milletvekili Önlü, saldırıyı iktidar tarafından yetiştirilen dindar neslin yaptığını söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Altuğ'un (78) Ankara'da toprağa verilirken faşist grubun polis gözetiminde yaptığı saldırının yankıları sürüyor. Saldırı sonrası mezardan çıkarılan cenaze Dersim'de toprağa verildi. Yaşananları “bazı ırkçıların münferit saldırısı” olarak değerlendiremeyeceklerini söyleyen Demokratik Alevi Derneği (DAD) Başkanı Dursun Demirtaş, bunun organizasyonlu bir mesaj olduğunu belirtti. Demirtaş, bu ahlaksızlığın üstünün kapatılamayacağını dile getirerek, “Toplum geleneğimizde bir söz bir söylem vardır. İnsanlığa, doğaya, topluma bir bütün olarak yaşamın tümüne aykırı yapılan bir duruma bir işe 'ayıptır, günahtır, zulümdür' derler. Ve eklerler 'Bu yapılanın ne yerde ne de gökte yeri yoktur. Ne yer ne gök kabul etmez' derler. İşte biz de şimdi ne yerin ne de göğün kabul etmediği lanetlik bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu zihniyeti lanetliyoruz asla kabul etmiyoruz" dedi.

'MİLLİ POLİTİKANIN EKTİĞİ TOHUMLAR YEŞERDİ'

Ekilen kin ve nefret tohumlarının ırkçılık hastalığının ilerlemesine neden olduğunu söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Görbüz Solmaz ise, “Biz kavramının dışında kalan herkesi düşmanlaştıran, ötekileştiren, dışlayan, yok sayan, bir milli politikanın ektiği tohumlardır” dedi.

Irkçı güruhun cezasızlık politikasından cesaret aldığını belirten Solmaz, “Bu ülkede hangi suçun karşılığı verildi ki?” diye tepki gösterdi.

'SALDIRILARIN ZEMİNİ OLUŞTURULUYOR'

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise, son dönemlerde Kürtlere “Terörist, işbirlikçi” denilerek ırkçı saldırıların zemininin oluşturulduğuna dikkat çekti. Önlü, Hakkari’de sivil halkın SİHA ile öldürülmesinden sonra ölenin cenaze namazı kılınmasın diye caminin kapısını kilitleyen, imam göndermeyen, tabut ve cenaze nakil aracı vermeyen devlet olma anlayışının tezahürü olduğunu söyledi.

'OĞLU CEZAEVİNDE BIÇAKLANARAK KATLEDİLDİ'

Hatun Tuğluk’un her dönemin mağduru olduğunu dile getiren Önlü, “Hatun ananın bir oğlu 1979 yılında Elazığ Cezaevi’nde bıçaklanarak katledildi. Aynı faşist zihniyet kızını hukuksuz bir şekilde rehin aldı. Hatun ana bu Saray zihniyetinin yarattığı ırkçı güruh tarafından bizzat kendisi bu saldırılara maruz kaldı. Faşistler arasında şöyle bir söylem vardı, 'En iyi Kürt ölü Kürt’tür.' Bu zihniyet öyle bir pervasız hale gelmiş ki artık Kürdün ölüsüne bile saldıracak kadar insanlıktan çıkmışlar. Bu zihniyet yer üstünde Kürde hiçbir yaşam şansını tanımaz hale gelmiş. Dünyanın hiçbir yerinde Kürdün kazanımları kabul edilemez hale gelmiştir. Bu zihniyet öyle bir boyut aldı ki yer altında da Kürdü rahat bırakmıyor” dedi.

'SALDIRGANLAR AKP'NİN YETİŞTİRDİĞİ NESİLDİR'

Saldırıyı iktidar tarafından yetiştirilen dindar neslin yaptığını söyleyen Önlü, "IŞİD için öfkeli çocuklar dediler, bu barbarlar dünyanın başına bela oldu. 'İçeride dindar nesil yetiştireceğiz' dediler, bu dindar nesil Türkiye halklarının başına bela olacak. Atılan sloganlardan görüyoruz ki bu zihniyetin içinde Ermeni Katliamı, Dersim Katliamı, Zilan katliamı, Cizre ve Sur var" ifadelerini kullandı.