Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Önlü: Dağ keçileri üzerinden Dersim inancı ve kültürü hedefte

HDP Milletvekili Alican Önlü, dağ keçilerinin katledilmesi üzerinden Dersim inancı ve kültürünün hedef alındığını belirtti, dayanışmaya çağırdı.

HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de "Av Sporu, Av Turizmi” adı altında dağ keçilerinin katledilmesine yönelik açılan ihaleye ilişkin basın açıklaması yaptı.

"Dersim coğrafyası yıllardır devletin (siyasal iktidarların) ve kapitalizmin yürütücüsü olan sermayenin saldırısı altındadır" vurgusunda bulunan Önlü, "Yapılan ve yapılması planlanan barajlarla, HES’lerle, maden ocaklarıyla, kalekol ve karakol yapımı için katledilen ormanlarıyla, devletin ve sermayenin sistematik saldırılarına maruz kalan Dersim coğrafyası, şimdi de 'Av Turizmi' adı altında katliamcıların hedefindedir" dedi.

'AKP-MHP HER ŞEYİMİZE DÜŞMAN'

Kürdün kültürüne, inancına, diline ve doğasına düşman olanların bu kez de kutsal olan hayvanlarını hedef aldığına dikkat çeken Önlü, "AKP-MHP ittifakı sadece bu ülkenin huzuruna, barışına, emeğine, kadınına düşman değildir, aynı zamanda bu coğrafyada canlı cansız var olan tüm doğasına düşmandır" diye belirtti.

"Dersim Raye Haq inancı, doğayı canlı görüp kutsallaştırır" diyen Önlü, şöyle devam etti:

"Dersim’de doğal yaşam, inanç ve kültür birbirinden ayrı düşünülmemelidir. Dersim’in doğasına ve hayvanlarına yönelik her saldırıları aynı zamanda inancına ve kültürüne yapılmış sayılmaktadır.

'AYNI ZAMANDA İNANÇSAL VE KÜLTÜREL KATLİAM'

Dağ keçileri Dersim Raye Haq inancının kutsallarıdır. Bunu böyle görmemek meselenin özünü görmezden gelmek anlamına gelmektedir. Dağ keçilerini katlederek, inançsal ve kültürel bir katliam da yapılmaktadır."

DERSİM KAMUOYUNA ÇAĞRI

Önlü, kamuoyuna seslenerek, "Dersim halkını, aydınlarını, sanatçılarını ve kurumlarını bu organize saldırılara karşı, bir olmaya, dayanışmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyorum" dedi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanlığına ihalenin iptal edilmesi için de dilekçe verdi.