'Özgür basın okuyucuları kağıt zammına karşı bizleri desteklemeli'

Polat: İktidar taleplerimizi şu ana kadar duymamayı tercih ettiğini görüyoruz. Okurlarımızın daha fazla sahiplenmesine, bunu tirajda hissedilebilir bir biçimde yansıtmasına ihtiyacımız var.

Türkiye’deki ekonomik kriz evdeki hesabın çarşıya uymadığı bir sürece girdi. ABD ile yaşanan siyasi kriz ve Türkiye’deki kriz alarmları kur artışını başlatmıştı. Kriz, benzinden, gıdaya, emlaktan, giyime kadar büyük meblağlarda zammın yaşattığı bu süreçte kağıtta da kendini gösterdi. İthal kağıt kullanan yayıncılık sektörü, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı hızlı değer kaybı nedeniyle zor bir dönemden geçiyor.

Yayıncılık sektörü ithal kağıt kullanıyor ve Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı hızlı değer kaybı nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazetelerin yaşayacağı kağıt sorunlarını ajansımıza değerlendirdi.

DİRENENLER CİDDİ BİR YAŞAM SAVAŞI VERİYOR

SEKA’nın kapatılarak kağıt üretimin dışa bağımlı hale gelmesini değerlendiren Polat, “SEKA’yı kapatan ve ülkede kağıt üretimine son veren dışa bağımlılık üzerine kurulu ekonomi politikalarının bir sonucudur. Şu anki iktidar da aynı politikaları savunuyor ve uyguluyor. Ve geçmişte, öreğin Menderes döneminde, kağıt sıkıntısının muhalif yayın organlarını yayın yapamaz hale getirmek için kullanıldığını biliyoruz. Bugün de aslında iktidar medyasının, çeşitli türden iktidar destekleriyle bu süreci geçirdiği, iktidarın kontrolü dışında yayın yapmak için direnenlerin ise ciddi bir yaşam savaşı verdiği günlerdeyiz” diye konuştu.

BASIN SEKTÖRÜNÜ BÜYÜK BİR İŞSİZLİK BEKLİYOR

Türkiye’de tüm baskılara rağmen yayın yapan birkaç gazetenin olduğuna dikkat çeken Polat, kağıt krizi karşısına dergilerin ve gazetelerin küçülmeye yada kapanmaya gittiklerini aktardı. TGS’nin kağıt zammına karşı yaptığı açıklamayı hatırlayan ve açıklamaya katıldığını söyleyen Polat, kağıtta vergilerin sıfırlanması gerektiğini savundu. “İktidarın bu talepleri şu ana kadar duymamayı tercih ettiğini görüyoruz de” diyen Polat, her meslek kolunda bulunan işsizliğin arttığını ve bunun basın sektörünü de etkileyeceğini belirtti.

OKURLAR ÖZGÜR BASINI DESTEKLEMELİDİR

Özgür basının zor zamanlardan geçtiğini söyleyen Polat, “Döviz kurundaki hareketliliğe bağlı olarak TL’nin değerinin düşmesi sonucu kağıt fiyatlarının katlanması bize de zor zamanlar yaşatıyor. Şu ana kadar Evrensel’in fiyatını artırmamak için direndik. Zam yapmadan daha ne kadar böyle devam edebiliriz bilemiyorum. Şu an için net olarak şunu söyleyebiliriz: Evrensel her koşulda varlığını devam ettirmeye kararlı. Ancak, bunun için okurlarımızın daha fazla sahiplenmesine, bunu tirajda hissedilebilir bir biçimde yansıtmasına ihtiyacımız var” dedi.