Özgür Gündem davasında karar açıklandı

AKP/MHP faşist iktidarınca kapatılan Özgür Gündem yazar ve yöneticilerinin yargılandığı dava karar çıktı. 

Türk devleti tarafından kapatılan Özgür Gündem Gazetesi gazetesinin yayın danışma kurulu üyeleri Yazar Aslı Erdoğan, Dilbilimci-Yazar Necmiye Alpay, gazetenin o dönemki Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın da aralarında bulunduğu 9 gazetecinin yargılandığı davanın karar duruşması bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Tutuksuz yargılanan Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Zana Kaya ve Necmiye Alpay’ın hazır bulunduğu duruşmayı basın meslek örgütleri, HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve çok sayıda gazeteci izledi.

KESKİN: MUSA ANTER VE FERHAT TEPE’YE GÖNÜL BORCUM VAR

Kimlik tespitlerinin ardından esasa ilişkin sanık savunmalara geçildi. İlk olarak  dinlenen Eren Keskin  Kürt sorunu, Ermeni Soykırımı ve Kıbrıs meselesi konularında devletle aynı şeyleri düşünmediği için yargılandığını söyledi.

Özgür Gündem Gazetesi’nde yazılar yazdığını ve bu gazetenin birçok muhabirinin öldürüldüğünü, binalarının bombalandığına dikkat çeken Keskin, "Bana gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği teklifi yapıldığında, seve seve kabul ettim. Ben bu gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olduysam, Musa Anter ve Ferhat Tepe gibi isimlere gönül borcum olduğu içindir. Ancak devletin kafası hala karışık. Çözüm sürecinde bu gazete hakkında tek bir dava açılmazken, süreç bozulunca gazete kapatıldı, davalar açıldı. Benim hakkımda 17 yıl hapis cezası verildi. ben bir yere kaçmadım, istersem giderdim ama buradayım, gitmiyorum. Benim irademi kimse teslim alamaz, düşüncelerinden ötürü kimseye hesap vermem" dedi.

Ardından Dil Bilimci Necmiye Alpay’ın savunması alındı. İddia makamının hakkında istediği beraat isteminin doğru ancak eksik olduğunu belirten Alpay, sanıkların tümü hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gazetenin İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı ise, iddia makamının hakkındaki suçlamalarıyla ilgili “Suçlamalar gerçeklikten uzak, soyut, sıradan, yüzeysel, aceleye getirilmiş bir iddia” dedi. 

Gazetenin eski Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da, savunmasında Özgür Gündem Gazetesi’nin Türkiye yakın tarihinin tanığı, sanığı ve hesap soranı olduğunu söyledi. Kızılkaya, sonumasında şunları söyledi:

“Çözüm sürecinin geçersizleşmesiyle beraber şehirlere sıçrayan çatışmalar ve sivil yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerinin ‘orantısız güç’ gösterisi sonucu çatışma alanlarında yaşananlara sayfalarında yer veren gazetenin yayın çizgisi tepki çekti. Muhabir, editör, Genel Yayın Yönetmeni, Yazı İşleri Müdürü hakkında savcılar neredeyse her sayı için soruşturma ve dava açmaya kendilerini mecbur kıldığı bir dönem yaşandı.

içbir habere yalanlama, maddi delillerin çarpıtıldığına dair suçlama yok. Aksine yaşanan çatışmaların dökümünün yapıldığı, tarihe not düşen ıskalanan barış sürecinin trajedisini sayfalarına taşımıştır. Bu minvalde mantıksal bir temeli olmayan ve somut bir kanıt taşımayan suçlamalara konu olan yorum, analiz, haber ve röportajlardır. Toplumun merak ettiği güncel sorunlarda halkı, okuru bilgilendirme amaçlı gazetecilik faaliyetleridir. Gazeteleri kapatmak ve gazetecileri cezalandırmak, bir ülkenin geleceğini de karanlığa gömmektir. Gazetecilik yargılanamaz.”

Topluma gerçeği anlatmanın aynı zamanda anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Zana Kaya da, “Fakat iddianamede geçen ‘örgütle bağlantılı’ konusunda somut bir bağ yok. Somut olarak bir delil bulunuyorsa bulunsun ama bizim yaptığımız faaliyetlerle ile ilgili tek bir somut delil yok. Yaptığımız haberler iktidarı rahatsız ede biliriz ama iktidar rahatsız oluyor diye yargılanmamız kabul edilemez” diyerek, beraat talebinde bulundu. 

Yurt dışında olan yazar Aslı Erdoğan ise, avukatı aracılığıyla mahkemeye yazılı savunmasını sundu. 

Ardından avukatlar dinlenip, talepleri alındı. İddia makamı esasa ilişkin mütalaasını tekrar ederek, avukatların ek süre talebinin kabul edilmesini istedi. 

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz ifadeleri alınmamış olan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu dosyalarının ayrılmasına karar verdi. Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Eren Keskin yönünden de dosyanın ayrılmasına karar kılan mahkeme, diğer sanıklar Necmiye Alpay, Bilge Aykut hakkında beraat, yazar Aslı Erdoğan için ise “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” ve “Örgüt üyeliği” suçlamalarından beraatına, “Örgüt propagandası” suçundan da davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesine karar verdi.