ÖHD’den cumhurbaşkanı adaylarına çağrı: İmralı kapatılsın

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için cumhurbaşkanı adaylarına çağrıda bulunarak, tecridin sonlandırılması İmralı cezaevinin kapatılmasını istedi.

ÖHD 14 Mayıs’ta öngörülen seçimler öncesi cumhurbaşkanı adaylarına yatığı çağrıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’In İdare ve Gözlem Kurulları'nın devreye sokulmasıyla şartlı salıverme koşullarının ortadan kaldırılması ve tecride dikkat çekti.

Cezaevi koşulları ve tecridi hatırlatan ÖHD, politik tutsakların koşullu salıverilme hakkının ellerinden alındığının altını çizdi.

İGK LAĞVEDİLMELİ

ÖHD, kendilerine bu yönlü çok sayıda başvuru yapıldığını belirterek, "Bu sebeple süreli hapis cezaları yönünden İdare ve Gözlem Kurulları derhal lağvedilmelidir” dedi.  

ATK BAĞIMSIZ HALE GETİRİLMELİ

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) verdiği raporlarla cezaevlerinde tutulan hasta tutsaklara da işaret eden ÖHD,  “ATK'nin ‘resmi bilirkişilik’ sıfatıyla siyasal konjonktüre bağlı raporlar verdiği, mevcut hukuk sisteminin bir parçası olduğu ve hiçbir hasta mahpusun durumunu klinik yaklaşımlar ile değerlendirmediği tespiti yapılabilir” diye belirtti.

ÖHD, ATK'nin bağımsız bir kurum haline getirilmesi için çağrısında bulundu.

YENİ HAPİSHANE İNŞAATLARI DURDURULMALI

Açıklamada yeni hapishane inşaatlarının derhal durdurulması, insan onuruyla bağdaşmayan bir muamele biçimi üzerine inşa edilen S ve Y tipleri uygulamalarının derhal durdurulması talep edildi.

İMRALI CEZAEVİ KAPATILMALI

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: "Sayın Öcalan’ın ağır tecrit koşullarının sonlandırılması; avukatı, ailesi ve dış dünya ile iletişimi konusunda yapısal adımlar atılmalı; İmralı F Tipi ada hapishanesi kapatılmalıdır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararlarına uyularak ivedilikle yasa değişikliği yoluna gidilmelidir.”