ÖHD’den “halkın güvenliğini tehlikeye atan polisler cezalandırılsın” çağrısı

Halay çektikleri için polis tarafından gözaltına alınan gençlerin avukatlığını üstlenen ÖHD İstanbul Şubesi, polisin insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, “Saldırılara karşı Kürt halkının yanındayız” dedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Kadıköy’de bulunan Moda sahilinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin müzik hoparlörüne polisin el koyması ardından tepki gösteren ve havaya silah sıkılarak gözaltına alınan gençlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Polisin keyfi bir biçimde müzik aletine el koyduğu, bu duruma yurttaşların da tepki gösterdiği, tepki gösteren yurttaşların da “gözaltı” ile tehdit edildiği belirtilen yazılı açıklamada, polisin gençlerin boğazını sıktığı ve biber gazı sıktığı anımsatıldı. 

‘POLİS ZOR KULLANMA YETKİSİNİ AŞTI’

Gençlerin tepki göstermesi üzerine polisin zor kullanma yetkisini aştığını ve saldırıda bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “3 müvekkilimizi işkence ile gözaltına almıştır. Daha sonra olayı görüntüleyen bir yurttaş ve arbedeyi izleyen bir yurttaş da gözaltına alınmıştır” diye kaydedildi.

‘IRKÇI SLOGANLAR ATTIRMAYA ÇALIŞILDI, İŞKENCE YAPILDI’

Açıklamada, “Kolluk kuvvetleri aynı zamanda kamuya açık alanda, hiçbir suç unsuru mevcut değilken, kanuna aykırı olarak yüzlerce kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde silah kullanarak zor kullanma sınırını aşmıştır. Olay yerinde bir çok hukuka aykırı işlem ve suç teşkil eden fiilde bulunan kolluk ekibi, müvekkillere kolluk aracında da işkenceyi sürdürmüştür. Akabinde İskele Karakoluna götürülen müvekkiller yere yüz üstü yatırılarak postallarla üzerlerine çıkılmış; gözlerine tekrardan biber gazı sıkılmış ve o halde mehter marşı dinletilmiştir. Yine müvekkillere yüksek sesle ‘Tanrı Türk polisini korusun’ şeklinde ırkçı sloganlar attırılmaya çalışılmış, emniyetin içerisinde de işkence yapılmaya devam edilmiştir” denildi.

‘POLİS AÇIKÇA SUÇ İŞLEDİ’

Polisin işkence görüntülerini yaymasının cezasızlık politikasından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, “Kamu görevlilerinin açıkça işlediği suçlara karşı bir devlet politikası haline gelmiş olan cezasızlık geleneği devam etmektedir. Ancak kamu görevlilerinin işledikleri suçlar sebebiyle yargılamadan muaf değillerdir. İşkence suçunun mağduru olan 5 müvekkilimiz hukuka aykırı olarak, savcılığın tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir. İşkence suçunda zaman aşımı yoktur! Sokak ortasında işkence ve kötü muamelede bulunan kolluk görevlilerinin derhal görevden alınarak, haklarında soruşturma başlatılması gerekmektedir.  Bizler özgürlükçü hukukçular olarak Kürt halkının diline ve kültürüne karşı gelişen her türlü ırkçı, şoven, saldırının ve işkencenin karşısında, halkımızın yanındayız. Müvekkillerimize karşı işlenen işkence suçunun takipçiyiz” ifadelerine yer verildi.

CEZALANDIRILMALARI İÇİN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Konuya dair İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de yazılı açıklama yaparak, tepki gösterdi. Açıklamada, şu ifadeler yer verildi: “Kürtçe müzik ve gençlerin eğlencesine yönelik bu tahammülsüzlüğün iktidarın düşmanlaştırma politikaları ile malum ilişkisi ve toplumun içine çekildiği tehlikeli ortamı kamuoyunun dikkatine sunuyor, iç hukuk ve taraf olunan uluslararası sözleşme ve belgeler ile mutlak şekilde yasaklanmış olmasına rağmen işkence uygulayan,  keyfi olarak havaya ateş açarak halkın güvenliğini tehlikeye düşüren kolluk görevlileri hakkında soruşturma açılarak cezalandırılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bir insanlığa karşı suç olan işkenceye karşı sessiz kalmayacağız.”