Ömer Öcalan: Tecrit bitene kadar nöbetteyiz

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, mutlak tecrit sonlandırılıncaya kadar Adalet Bakanlığı önündeki nöbetlerini sürdüreceklerini söyledi.

Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, kendisinin de haftada iki kez görüşme için başvurduğunu, henüz Türk Adalet Bakanlığı'ndan yanıt almadıklarını belirterek, görüşmenin sağlanması için ısrar edeceklerini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde sürdürdükleri nöbete ilişkin ANF’ye konuşan Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 2015’ten bu yana tecridin daha da ağırlaştırıldığını hatırlattı. 

SONUÇ ALINCAYA KADAR SÜRECEK

Ömer Öcalan, şunları söyledi: “Toplumsal sorunların kaynağı, toplum içindeki gerginlik, 2015’ten günümüze kadar devam eden yıkım ve ölüm siyaseti, İmralı'dan başladı. 2015’ten şimdiye kadar ağır bir tecridin olduğu ve 21 aydır da herhangi bir görüşmenin olmadığını biliyoruz. Haziran 2022’de Gemlik Yürüyüşü'nü, bundan 20 gün önce de Adana ve Batman'da İmralı'daki tecridin kalkmasına dönük mitingler yaptık. Birçok noktada diplomatik faaliyetlerde bulunduk. Avrupa'da çalışmalar oldu. CPT’nin bu başvurular sonucunda 20 ve 29 Eylül arasında İmralı'yı ziyaretiyle ilgili muğlaklık oluştu. Başvurularımızın sonucunda CPT’nin İmralı'da görüşme yapıp yapmadığı, Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklamaları, artık endişe verici bir boyuta ulaştı. Bütün bunlar bir tartışma konusu haline geldiği için HDP, Adalet Bakanlığı önünde ‘Adalet Nöbeti’ kararı aldı. MYK, PM ve Meclis Grubu’nda konuşuldu. Mutlak tecrit sonlanıncaya, sonuç alınıncaya, bu demokratik ve meşru talep kabul edilinceye kadar Adalet Bakanlığı önündeki nöbet devam edecektir.”

BİR HUKUKSUZLUK HALİ VAR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının, Ortadoğu'daki karşılığı ve Kürt halkı için öneminin bilindiğini kaydeden Ömer Öcalan, Ortadoğu’daki kaosa, savaşa, çatışmaya, ölüme karşı yeni bir sistem önerdiğini ifade etti. Öcalan, “Adeta toplumların bir arada yaşama ve yaşatma umududur. Biz bir an önce bu tecridin kırılması için eylem ve etkinliklerimize devam edeceğiz. Buradaki amacımız sonuç almaya dönüktür. Dünyanın hiçbir yerinde böyle kanunsuz, hukuksuz, keyfi yaklaşımlar yoktur. Şu an İmralı'da ne Türkiye'nin kanunları ne de uluslararası hukuk işletiliyor. Adeta bir hukuksuzluk durumu söz konusudur. Bu hukuksuzluk kalkana kadar da mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.

BİLGİ ALMAK İSTİYORUZ

Aile olarak da, milletvekili olarak da sürekli görüşme başvurusunda bulunduklarını dile getiren Öcalan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığından ve güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi. Öcalan, şunları ifade etti:  “Teknik anlamda hukukun birçok boyutunu zorlamaktayız. İnsan hakları kurumları, milletvekili arkadaşlarımız başvuruda bulunmaktadır. Olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap verilmiş değil. Adeta bir muhatapsızlık söz konusu. Ben, haftada iki defa başvuru yapıyorum ama geri dönüş yok. Bu başvurularımızda ısrar edeceğiz. 2015’ten itibaren bir çürümüşlük, bir çöktürme sistemini inşa etmeye çalışan AKP-MHP faşizmine karşı çıkış yolu, İmralı'da gerçekleştirilecek görüşmelerdir. Sayın Öcalan'ın fikirlerini, düşüncelerini tüm kamuoyu ile paylaşması gerekiyor. Aynı zamanda güvenliğine, sağlığına dair bilgi almak istiyoruz.”