‘ÖSYM arşivini Erdoğan imha ettirdi’

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ÖSYM bünyesinde 2002-2012 yılları arasında yapılan şaibeli sınavlarla ilgili gerçeklerin önüne geçmek için ÖSYM arşivlerinin imha edilmesi talimatını verdiği ileri sürüldü.

Ankara’da üst düzeyde görev yapan bir bürokratın ANF’ye verdiği bilgiye göre; Erdoğan’ın başkanlığında yapılan gizli bir toplantıda ÖSYM arşivlerinin imha edilmesi kararı alındı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS sınavı soruların çalınması sonucu iptal edilmesinden önce de gündemdeydi. İlk olarak 2010 KPSS sınavında da soruların çalındığı ortaya çıkmıştı. Ancak dönemin Başbakanı Recep T. Erdoğan bunu şiddetle reddetmişti. Daha sonra kamuoyunda tepkilerin yükselmesi sonucu sınav iptal edilmişti, ancak ÖSYM ile ilgili şaibeler bitmedi.

2017’DEKİ GİZLİ TOPLANTI

Ankara’da üst düzeyde görev yapan bir bürokratın ANF’ye verdiği bilgiye göre; Erdoğan, 2017’de ‘FETÖ yapılanması ile mücadele’ kapsamında  Devlet Denetleme Kurulu dışında özel bir ekip kurarak 2002-2012 yılları arasında yapılan tüm sınavların araştırılmasını istedi.

BİLGİN BAŞARAN EKİBİN BAŞINDA

Erdoğan, bu işi kendisine sadık bir ekiple gizlilik içinde yürüttü. Savcı ve hakimlerin atamasında kritik rol oynayan dönemin Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran, bu çalışmanın başına getirildi. Erdoğan ve MİT yetkililerinin de bulunduğu toplantıda tam yetkiyle görevlendirilen Başaran’a, tüm arşivlere girme izni verildi.

ÇALIK’IN OFİSİNDE BULUŞMA

Devlet kademelerinde çok az sayıda kişinin bildiği bu çalışma, Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Müdürü Mustafa Çalık’ın Ankara/Tunus Caddesi’ndeki ofisinde gerçekleşen bir yemek davetinde ifşa oldu. Çalık’ın ofisinde verdiği bir yemek davetinde eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bilgi Başaran, 4 Merkez Valisi, MİT ve Emniyet’ten yetkililer ile AKP’den 3 vekil dahil oldu. Yemek davetinde Fethullahçılar ile mücadele tartışılırken, ÖSYM bünyesinde gerçekleşen sınav soruların nasıl çalındığı gündeme geldi. Bilgin Başaran tarafından yürütülen çalışma hakkında sohbet gelişince Erdoğan ile koordinasyon da anlatıldı. 

BU İŞİ KAPATMAK EN HAYIRLISI

ANF’ye bilgi veren kaynak, Başaran’ın anlatımlarını paylaştı. Buna göre; toplantıda uzman bir ekibin oluşturulması kararı alındı. Farklı kombinasyonlarla yürütülen çalışma 1,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Başaran, Erdoğan’dan toplantı talep etti. Toplantıya aynı ekip katıldı. Çalışma hakkında bilgi veren Başaran, tespitlerini, “Beyefendi bu işi kapatmak en hayırlısı, aksi takdirde bu iş kurcalanırsa bu sizin sonunuz olur” şeklinde özetledi.

350 EŞ ÜZERİNDEN İNCELEME

Başaran, oluşturduğu kombinasyonlar hakkında bilgi verdi. Sadece kısa bir araştırmada yüksek puan alan 350 eş üzerinden bir inceleme yapıldığını, hepsinin aynı puanlarla kazandığını aktardı. Bunların çocuğunun Fethullah Gülen Grubu ve AKP tarafından devlet kademelerinde görevlendirilen kişiler olduğunu söyledi. “İncelemeye kalkarsak bu işin içinden çıkamayız. Bütün veriler soruların önceden sızdırıldığını net ortaya koyuyor. Eğer bunlar ortaya çıkarsa ülke karışır” dedi. 

İMHA EDİN TALİMATI

Toplantıda AKP iktidarı döneminde ÖSYM bünyesinde gerçekleşen tüm sınavların şaibeli olduğu net verilerle ortaya konulunca Erdoğan, ÖSYM arşivlerin imha edilmesi talimatını verdi.

ÖSYM çalışanlarının yargılandığı Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 yıl önce tanık olarak ifade veren eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, yasal süresi dolmadan arşivlerin imha edilmesi ile ilgili mahkeme heyetine talimatın Başsavcı vekili Şadan Sakınan’dan aldığını iddia etmişti. Demir, 2019’da ilgili mahkemede verdigi ifade de ayrıca Devlet Denetleme Kurulu tarafından gayri resmi yapılan bir incelemede ÖSYM tarafından yapılan birçok sınavda soruların çalındığının tespit edildiğini itiraf etti. Demir, bu raporu kendisinin de okuduğunu, ancak kamuoyu ile paylaşılmadığını ifade etti.