Şakran Cezaevi’nde tutsağa işkence

Şakran Cezaevi’ndeki esir Burhan Özmüş, ailesiyle telefon görüşmesi sırasında sesini yükselttiği gerekçesiyle gardiyanlar tarafından işkence edildi.

İzmir’in Aliağa ilçesindeki Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi B-9 koğuşunda kalan adli tutuklu Burhan Özmüş (24), sabah saatlerinde haftalık telefon görüşmesinde babası Cihan Özmüş arayarak, cezaevinde maruz kaldığı şiddeti aktardı. Özmüş, 1 Nisan tarihinde babasıyla yaptığı telefon görüşmesinin ardından yaklaşık 15 gardiyan tarafından “Telefonda sesini yükselttiği" gerekçesiyle işkence edildi.

“Koronavirüsünden (Kovid-19) dolayı size evden çıkmayın dedim. Çalışmak zorunda olduğunuzu söylediniz. Ben de tekrar ettim evden çıkmayın diye ve sesimi yükselttim. Telefonu kapattıktan sonra yaklaşık 15 gardiyanlar yanıma gelerek beni dövdü. Kafamı gözümü patlattı. Kulağımda sıvı su akıyor. Hastaneye götürülmedim. Kaç gündür ağrılarımdan dolayı yemek dahi yiyemiyorum” diyen Özmüş, çok kötü durumda olduğunu ve ailesinden şikayetçi olmasını talep etti.

Baba Cihan Özmüş ise, oğluyla yaptığı telefon görüşmesinden sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’ni arayarak, başvuruda bulundu. Baba Özmüş, oğlunun yaşadığı işkenceye sessiz kalmayacağını söyleyerek, “Ben geçimimi kağıt toplayıcılığı yaparak sağlıyorum. Oğlum da o gün beni aradı ve koronaviürsten dolayı kesinlikle dışarı çıkmamamı söyledi. Ben de mecbur olduğumuzu yoksa geçinimimizi sağlayamayacağımızı söyledim. O da sesini yükseltti. Oğlumun cezaevinde tedirgin olması çok normal ve neden oğlumu dövdüler. Oğlumun şu an cezaevinde can güvenliği yok ve endişe duyuyorum. Oğlumun başına bir şey gelirse tek sorumlusu cezaevi idaresi ve gardiyanlardır” dedi.

Baba Özmüş, yarın İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunacağını söyledi.