Şakran Cezaevi'nde yaşananlar Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kadın tutsaklara dönük hak ihlallerini Meclis'e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, İzmir Şakran Cezaevi'ndeki kadın tutsakların yaşadıkları hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı. Yiğitalp, konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verirken, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na ise dilekçe ile başvuruda bulundu.

TUTSAKLAR ANLATTI

Önergede, Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsakların gönderdiği mektuptaki bilgilere şöyle yer verildi:

"Şu an ortak alan olmasına rağmen (sohbet, spor, kütüphane, atölye, bilgisayar kursu vs.) yararlandırılmıyoruz. Tutuklu arkadaşlarımız haftada 10 dakika olan telefon hakkından yararlanamamaktadır. Bu hak 2 haftada bir uygulanmaktadır. 14 kişilik olan koğuşlarda kapasitelerin çok üstünde kişi kalmaktadır. Birçok arkadaşımız yerde yatmak durumunda kalmaktadır. Kanuna göre özel günler dışında ayda bir yapılması gereken açık ziyaret 2 ayda bir yapılmaktadır. Açık görüşlerin süresi 1 saatten 40 dakikaya düşürülmüştür. Mektup, faks, kartpostal ve diğer posta gönderilerimiz en az iki veya üç ayı bulan zaman dilimlerinde ulaşabilmektedir."

Tutsakların hastane, telefon, ziyaret ve benzeri koğuştan çıkış ve dönüşlerinde üst aramaları esnasında tahrik edici, kışkırtıcı, incitici ve provokatör tutum ve davranışlara maruz kaldıklarının kaydedildiği önergede, tutsakların bu davranışlara karşı çıktıklarında ağır disiplin cezalarına çarptırıldıkları vurgulandı.