Şam’da MİT-Suriye istihbaratı görüşmesi

Türk istihbarat teşkilatının şefi Hakan Fidan’ın Suriye istihbarat şefi Ali Memluk ile Şam’da görüştüğü bildirildi.

Reuters’in haberine göre Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, ağustos sonunda Şam’da görüşmeler gerçekleştirdi.

Fidan, 11 Eylül’de Bağdat'ta Sünni liderlerden Hamis Hançer, Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından da kabul edilmiş, birçok parlamenter bu görüşmelere tepki göstermişti.

Reuters, iki Türk yetkili ve Şam bağlantılı bir kaynağa dayandırdığı haberinde Fidan'ın bu kez de Suriye İstihbarat Lideri Ali Mamluk ile görüştüğünü yazdı. Görüşmeye Rusya’nın arabuluculuk ettiği belirtiliyor.

Adını vermeyen bir Türk yetkiliye göre, Fidan’ın temasları ile iki ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesine zemin hazırlanıyor.

Sözkonusu Türk yetkili, "Rusya, Suriye ve Türkiye'nin sorunlarını aşmasını ve hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin herkesin çıkarına olan bazı anlaşmalara varmasını istiyor" dedi.

Şam bağlantılı bölgesel kaynak ise, Ukrayna işgaliyle meşgul olan Rusya'nın Suriye'yi müzakerelere girmeye teşvik ettiğini savundu.

Aynı kaynak Fidan'ın ağustos ayı sonunda Şam'a yaptığı iki günlük ziyaret de dahil olmak üzere, yapılan toplantıların daha yüksek düzeyde oturumlara zemin hazırlamayı amaçladığını kaydetti.

Taraflar arasındaki gizli görüşmeleri bir süredir devam ettiği bildiriliyor.

İstihbarat kaynaklı haberler yayınlayan Fransız Intelligence Online sitesi geçtiğimiz günlerde, Hakan Fidan ile Ali Memluk arasına 7 Eylül Çarşamba günü Rusya'nın başkenti Moskova'da bir gerçekleştiğini duyurmuştu.