Şenyaşar ailesine yönelik baskılar raporlaştırıldı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, adalet için mücadele eden Şenyaşar ailesine yönelik baskıları rapor haline getirdi. ÖHD, baskıların ‘caydırma’ amaçlı olduğunu belirtti.

ÖHD Urfa Şubesi, Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı baskılara ilişkin bir rapor hazırladı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının katliamında eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar ile saldırıda yaralanan oğlu Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021’deb beri Urfa Adliyesi önünde başlattıkları eylemi sürdürüyor.

ÖHD’nin “Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti Gözlem Raporu”  dernek binasında bir basın toplantısı ile açıklandı.

Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra Urfa Emek Demokrasi Platformu birleşenleri katıldı.

ÖHD Urfa Şube Yöneticisi Nihat Şahin, “Aileye adalet nöbetinden sonra büyük bir kamuoyu desteği oldu. Bu destekler ile ailenin mücadelesi görünür oldu. Ancak aileye dönük baskılar da mevcuttur. Raporu hazırlama amacımız baskıları görünür kılmaktır” dedi.

Raporun hazırlanma aşamasında aile üyeleri, aile avukatları ile görüştüklerini ifade eden Şahin şöyle konuştu: “Aile üyelerine yönelik açılan 19 soruşturma ve 4 kovuşturmayı detaylı inceleyip rapor haline getirdik. Soruşturmaların yüzde 47’si hakaret suçu, yüzde 32’si toplantı ve gösteri yürüyüşleri, diğer kısımları ise görevi yaptırmamak için direnme ve devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar iddiasıyla açılmışlardır. Bu soruşturmaların yarısından fazlasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıkmıştır. Soruşturması devam edenler ve davaya dönüşenler ise diğer yarısını kapsamaktadır. Bu verilerden elde ettiğimiz sonuç; aile üyelerine karşı açılan soruşturmalar sadece adalet nöbetini sekteye uğratma çabasının ötesine geçememiştir.”

Şahin şunları ekledi: “Ne zaman ki aile adalet nöbeti başlattı o andan itibaren aileye yönelik soruşturmalar başlatıldı. Nöbet yerlerinden alıkonulmak için ifadeleri Suruç ilçesinde alınmak istendi. Hatta HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan aileyi ziyaret etmek istediğinde dahi aile üyeleri gözaltına alınıp ifadeleri alındı. Fakat bu hızda ilerleyen soruşturmalar ailenin talebi olan hastane dosyasında maalesef 4 yıldır arpa boyu kadar yol alamamıştır.”