Şık'tan yargı, medya ve siyasete: Haysiyetli olun!

Onur Hamzaoğlu için düzenlenen toplantıda konuşan HDP'li Ahmet Şık, “Yargı mensuplarını, medyayı ve siyaseti haysiyetli olmaya davet ediyorum” dedi. CHP’li İbrahim Kaboğlu da  “Barış talebi suç değil” diye belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun tutuklu yargılandığı davanın duruşması 19 Temmuz’da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Türk Tabipler Birliği’nde (TTB) basın toplantısı düzenledi. 

'HAMZAOĞLU'NU SAHİPLENİYORUZ'

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Yaklaşık 6 aydır tutuklu olan Hamzaoğlu’nu sahiplendiğimizi bir kez daha ilan ediyor ve bu haftayı Onur Hamzaoğlu’na özgürlük haftası olarak ilan ediyoruz. Hamzaoğlu sıradan biri değil, halk sağlığını esas almış bir doktur. Onur Hamzaoğlu demokrasi mücadelesinin içerisinde ise bir tarafında mutlaka halk sağlığı söz konusudur. Eğer Onur Hamzaoğlu barış diyorsa savaşın halk sağlığı ile ilgili bir durumdur ve barış halk sağlığı için gereklidir."

KABOĞLU: BARIŞ TALEBİ SUÇ DEĞİL

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu da, şunları söyledi: 

“Üniversitede genç meslektaşlarım yakınırlardı, ‘Kimse bizi takdir etmiyor’ derlerdi. ‘Bilimsel araştırma takdir için yapılmaz’ derdim. Bilimsel araştırma yaptık diye birilerinin bizi cezalandırmaması önemli derdim. Bu görüşüm zaman içerisinde farklı şekilde kanıtlandı. Bunun en tipik örneği sevgili Onur Hamzaoğlu’dur. Onur Hamzaoğlu dendiği zaman Dilovası akla gelir. Onur Hamzaoğlu Dilovası raporunu hazırlayarak, mesleğinin gereklerini yerine getiren kişi olarak karşımıza çıkıyor.

Ben ve benim gibi binlerce insan anayasaya aykırı, hukuken yok hükmünde olan kararnamelere mahkûm edildik. Üniversiteden ihraç edilen, gözaltına alınan gibi deyimler bunların vahametini indirgeyen bir yaklaşımı sergiliyor. Barış talebi suç değil.”

ŞIK: FAŞİZM VE DİKTATÖRLÜKTE NE YAŞANIYORSA...

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise, Türkiye yargısı konusunda CHP’li Kaboğlu gibi düşünmediğini belirterek, şöyle devam etti: 

“Çünkü liyakatin değil biatın, hakikatin değil yalanın hüküm sürdüğü rejimlerde yani faşizmlerde, otoriter rejimlerde, diktatörlüklerde her ne yaşanıyorsa Türkiye’de yaşanan bundan ibarettir. Bugün Onur Hamzaoğlu ve diğer arkadaşlarımızın başına gelenler tekil bir örnek ama bugün bunu çok genişletmek mümkün. Seçilmiş vekillerin tutuklanıp, yargılanması arasında zerrece bir fark yok ya da Boğaziçi Üniversite’sinden ODTÜ’ye kadar uzanan her yerde kendi fikirlerini, rejiminin uygulamalarına itiraz eden muhalif söyleme sahip öğrenci kardeşlerimizin tutuklanması, gazetecilerin hapse atılması arasında hiçbir fark yok. Totalinde biat ve yalanla iktidarını sürdürmeye çalışan ağır bir otoriterliğin kendisini var kılmak için geliştirdiği bir mücadele ve doğal olarak da hedefine her zaman muhalifleri koyuyor. Bu geçmişte de böyleydi. Şimdi daha da ağırlaştığı bir gerçek.”

'SAYIMIZ AZ DEĞİL'

Şık, Perşembe günü görülecek duruşma için bugün bir araya geldiklerini, bugün burada gördükleri dayanışmayı mahkeme günü de görmeyi umut ettiğini belirterek, “Seçimin karamsar sonucuna rağmen her ne yaparsanız yapın size direnmeye ve sizi hukuk çizgisine çekmek için mücadele etmeye devam edeceğiz diyen insanların sesini bir arada duyabiliriz. Bugün bir araya gelmemizin en önemli nedeni bu, bizler devletin laik olmasını, hukuku savunan ve hukukun üstünlüğüne inanlar olarak demokrasi ve barışın bu ülkede yerleşik ve yaygın kılınması için karınca kararınca mücadele etmeye çalışan insanlarız. Sayımızın az olmadığını da biliyoruz. Ama bütün mesele, bu dağınık biçimde olanların ortaklaşmaması ve ortak taleplerle bir araya gelmemesi. Yoksa Onur Hoca yarın çıkar ama bir sonraki gün şu salonda bulunanlardan herhangi birinin tutuklanmayacağının garantisi yok. Çünkü faşizm böyle bir şeydir” diye kaydetti.

'HAYSİYETSİZ NASIL YAŞIYORLAR?'

Hamzaoğlu’nun söyleşisine atıfta bulunan Şık, şunları da ifade etti:

“Birileri diyor ki topluma, diğer kurum ve kuruluşlara had bildirmek için, korkuyu ve ibret dalgasını büyütmek için birilerinin tutuklanması gerekiyor. Bu bildiriden yola çıkarak da Onur Hamzaoğlu ve arkadaşları tutuklandı. Onur Hoca'nın söyleşisinde haysiyet konusu benim için takıntı konusu. Bu insanlar aynaya hiç mi bakmıyor? O yargı mensuplarından bahsediyorum. Çocuklarına iyi insan olmayı nasıl öğretiyorlar? Kendiyle hiç mi yüzleşmiyorlar? Sadece kendileri gibi insanlarla mı bir araya geliyorlar? Sadece onlarla mı sosyalleşiyorlar? Gece ya da gündüz başını yastığa koyduğunda nasıl uyuyabiliyorlar? Ama en önemlisi, haysiyetsiz bir biçimde nasıl yaşamaya devam ediyorlar? Bu ülkenin aklını kaybettiğinden emindim ama vicdanını da kaybetti. Vicdanını kaybeden insanda haysiyet olmaz. Ben yargı mensuplarını, medyayı ve elbette siyaseti haysiyetli olmaya davet ediyorum. Haysiyetli olursalar zaten bu berbat süreci daha kolay atlatacağız.”