Şubat ayı iş cinayeti raporu: 131 işçi yaşamını yitirdi

İSİG'in hazırladığı Şubat ayı iş cinayetleri raporuna göre 2’si çocuk, 2’si mülteci olmak üzere en az 131 işçi hayatını kaybetti. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Şubat ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Ulusal ve yerel basın ile işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve sendikalar üzerinden derlenen verilere göre, Şubat ayında en az 131 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Rapora göre, yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm meydana geldiği belirtildi.

Rapora göre, 131 emekçinin 118’i ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşurken, ölenlerin 3’ü kadın işçi, 128’i erkek işçi. Raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleştiği vurgulandı. İSİG, 2 çocuk işçinin can verdiğini, çocuk işçi cinayetlerinin tarım ve inşaat iş kollarında gerçekleştiğini ifade etti.

Raporun devamında, 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 30 emekçi bulunduğu, bu işçilerin çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, tarım, maden, büro, metal, inşaat, taşımacılık, belediye ve genel işler gibi kollarda çalışırken hayatını kaybettiğine yer verildi. Raporda, Şubat ayında 2 mülteci işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilirken, bunların 2’sinin de İranlı olduğu kaydedildi.

Raporda işçi intiharlarına da değinilerek, son 7 yılda en az 458 işçinin iş yeri içinde veya işe bağlı olarak intihar ettiği bildirildib Raporda, intiharların temel nedeni bilinmese de borç, işsizlik ve baskı/mobbing etkenlerine vurgu yapıldı. Raporda intihar eden işçilerin tarım, sağlık, güvenlik, inşaat, metal, belediye ve genel iş kollarında çalıştığı ifade edildi.