Üç kentte gözaltılar protesto edildi: Korkmuyoruz!

Ankara, İstanbul ve Van'da, çok sayıda kentte düzenlenen siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

Ankara merkezli olarak dün 14 ilde siyasi soykırım operasyonları düzenlendi. Siyasetçi, insan hakları savunucuları ile emek ve demokrasi mücadelesi verenler gözaltına alındı. Operasyonlar Ankara, İstanbul ve Van'da protesto edildi.

ANKARA
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, yapılan gözaltılara ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Yazar Fikret Başkaya, Şair Ahmet Telli ve Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol’un yanı sıra çok sayıda sendika, parti ve kurum temsilcisi katıldı.
İHD Ankara Şube Üyesi Sevil Turgut, yapılan gözaltıların gerekçesine dair avukatlara herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi. Gözaltı uygulamalarındaki amacın, topluma korku yaymak ve endişeleri çoğaltmak olduğunu kaydeden Turgut, “Serbest bırakılanların çoğuna adli kontrol şartı getirilmekte; imza ve yurtdışı yasağı ile bir başka şekilde özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklanmayıp adli kontrol tedbiri uygulanan kişi sayısının ise 450 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da "Gözaltılarla bizleri yıldırmaya çalışıyorlar. Ama bizler bugün burada hep birlikteysek, korkmadığımız içindir. Bu yolun sonu onar için çok açık değil. Bizim yolumuz ise hep birlikte oldukça açık ve umutlu" diye belirtti.
Yazar Fikret Başkaya ise, “Kapitalist dünya sistemi potansiyelini tüketti. Meşruiyet üretme yeteneğini kaybetti. Ellerinde şiddeti, baskıyı ve terörü araçsallaştırmaktan başka bir koz kalmadı. Yalnız bu ülkedeki neoliberal faşizmin ayrı bir yanı var. Bu İslam soslu bir neoliberal faşizm. Ama devrimlerin sebebi bardağı taşıran son damla değildir. Bardağın dolu olmasıdır. Ve bardak dolmakta, burada da orada da dolmakta” diye konuştu.

İSTANBUL
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu üyeleri de, gözaltılara Taksim’de bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 6 Nolu Üniversiteler Şubesi’nde yapılan açıklama ile tepki gösterdi.
Basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Eşbaşkanı Ferdane Çakır yaptı.  
Çakır, Cizre'deki vahşet dönemindeki faaliyetleri nedeniyle gözaltıların olduğunu belirtti.
Çakır, iktidarın gözaltı ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğini söyledi.

VAN  
Gözaltılar Van’da da protesto edildi. Şube binalarında düzenledikleri açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Sezer Örenç, gözaltıların 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen ve kamuoyunda ‘Beyaz Bayrak’ olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğunu ifade etti.
O tarihte, başta Cizre olmak üzere çok sayıda ilçede yaşayan sivillerin yaşamlarının tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapıldığını hatırlatan Örenç, “Günlerce, haftalarca, aylarca süren sokağa çıkma yasaklarıyla yüz binlerce insanın, tüm insan haklarının ihlal edildiği bir süreç yaşanmaktaydı. Isınma, su ve gıda gibi en temel ihtiyaçların karşılanamadığı, sağlık hizmetlerine ulaşımın engellendiği, hastanelerin karargâha dönüştürüldüğü, sağlık çalışanlarının yaralıya müdahale ederken, ambulans kullanırken yani yaşatmaya uğraşırken, öldürüldüğü bir ortamdaydık" dedi.