Üç kentte 'kayıplar' için buluşuldu

Amed, Batman ve İzmir'de kayıpların akıbeti soruldu. Eylemlerde Leyla Güven de selamlandı, tecridin kaldırılması istendi.

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 526’ncısını İHD binasında gerçekleştirildi. Bu hafta 1998 yılının Mart ayında en son Şırnak Silopi İlçesinde görülen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Mungan'ın akıbeti soruldu.

Eylemde konuşan İHD Amed Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, kaybedilen kişilerin dosyasında bulunan tanık beyanları ve somut belgelere rağmen faillerin yargılanmadığını belirti. Kayıpların yargılandığı davalarda faillerin cezasızlık politikasıyla aklandıklarına şahit olduklarına dikkat çeken Yalçın, Leyla Güven'in direnişini selamladı ve tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

İHD Şube Yöneticisi Gurbet Yavuz, tır şoförlüğü yapan 27 yaşındaki Mehmet Mungan’ın 18 Mart 1998'de gittiği Silopi’de kaybedildiğini ve kendisinden bir daha haber alınamadığını belirterek, ailenin yaptığı tüm başvurulardan sonuç alınamadığını söyledi.  

BATMAN

Batman’da ise insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, İHD şube binasında 432'nci kez bir araya geldi. İnsan hakkı savunucuları, kayıp yakınları, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay yaptı. Asutay, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar hiçbir askeri görevli, polis bir tek kişi bile insanları kaybettiğini kabul etmedi. Politikacılar her zaman yaptıklarını yapıyorlar. 20-30 yıldır adalet bekleyen ailelere yanıt vermiyorlar. Şimdi tarihi yeniden yazmaya ve yaptıklarının kötü olmadığına insanları inandırmaya çalışıyorlar. Biz sizin yalanlarla dolu tarihinize inanmadık, inanmayacağız! Biz gerçekleri söylemeye, yazmaya hep devam edeceğiz."

Eylemde, Batman merkeze bağlı Soğuksu (Zorava) köyünde 1994 yılında silahlı 4 kişi tarafından evlerinden gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan İbrahim Çelik ile oğlu Edip Çelik'in hikâyesi anlatıldı. 

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 472’nci haftasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kaybedilen kadınların akıbetini sordu. Konak’ta bulunan Başbakanlık binası önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ve kayıp yakınlarına, kadınlar ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi. Açıklamayı İHD Şube yöneticisi Cemile Karakaya yaptı. Karakaya, 8 Mart'ın devletin her kademesi tarafından kutlandığını hatırlatarak, bu kutlamalarda her zamanki gibi boş ve tutulmayan sözlerin kullanıldığına işaret etti. 

Karakaya, gözaltında kaybedilen kadınların öyküsünü paylaştı.